Vode ima do 15. rujna, po potrebi i do studenog

Butoniga (M. MIJOŠEK)
Butoniga (M. MIJOŠEK)

Na području djelovanja Istarskog vodovoda Buzet koji vodom opskrbljuje 29 gradova i općina, uključujući i turistički orijentiranu zapadnu obalu Istre, vodoopskrba je i dalje stabilna, a tako bi, uz poštivanje mjera redukcije prvog stupnja koje su već četvrti tjedan na snazi, trebalo ostati barem do sredine rujna.

Najnoviji nadzor akumulacije Butoniga pokazuje da je voda u jezeru i dalje ispravna i kvalitetna te da daljnje crpljenje neće ugroziti floru i faunu jezera. Djelatnici internog laboratorija Istarskog vodovoda i stručnjaci zagrebačkog PMF-a kontinuirano nadziru akumulaciju ključnu za vodoopskrbu u ljetnim mjesecima kada se zbog dolaska turista u Istri višestruko povećava potrošnja vode.

- Zadnji zajednički nadzor odrađen je ovog tjedna, tako da smo se upravo usuglasili za dodatnih pola metra, što znači da ćemo vodu crpiti do kote od 32,5 metara nad morem. To je za sada najniža ikada zabilježena kota do koje se crpila voda iz Butonige. Nikad se nije išlo niti ispod 34 metara nad morem, a kamoli do kote od 32,5 metara, rekla je direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina.

Vodostaj akumulacije Butoniga je trenutno na 33,22 metra nad morem. Smanjena je i izdašnosti ostalih izvora Gradole, Svetog Ivana i Bulaža, ali i oni uspijevaju davati potrebne količine vode. Trenutna potrošnja na području djelovanja Istarskog vodovoda iznosi 1.050 litara vode u sekundi. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

"Bit će vode!"

Ako je vjerovati političarima, redukcije drugog stupnja, odnosno zatvaranja špina, neće biti, a sadašnja količina vode, usprkos dosadašnjim paničnim upozorenjima da vode ima za još nekoliko dana, bit će dovoljna sve do polovice rujna. U krajnjoj liniji, ne bude li kiše, i do studenoga.

Poručili su to danas novinarima ministar turizma Veljko Ostojić i istarski dožupan Vedran Grubišić nakon za novinare zatvorenog sastanka, na kojem su predstavnici Županije, istarskih vodoopskrbnih tvrtki, Hrvatskih voda, Ministarstva poljoprivrede i turističkih firmi raspravljali o vodoopskrbnoj krizi u Istarskoj županiji.

- Na sastanku je u fokusu bilo pitanje sadašnjeg stanja vodoopskrbe u Istarskoj županiji, prije svega hoćemo li i na koji način dočekati kraj turističke sezone. Stanje je teško, ali nije kritično. Prema sadašnjim procjenama, do 15. rujna mogli bismo i trebali izdržati uz postojeći stupanj redukcije.

No, ono što je također važno, ako ne i važnije, jest pitanje što će biti u budućnosti. Dogovoreno je da se izradi operativni program vodoopskrbe Istre, koji bi imao nekoliko dijelova: u prvom dijelu trebale bi biti definirane aktivnosti za iduću godinu. Definiralo bi se na koji način spremno dočekati iduću turističku sezonu, ali ne samo turističku jer su, naravno, u pitanju i vodoopskrba stanovništva, ali i poljoprivreda.

U drugom dijelu dokumenta trebalo bi predložiti dugoročna rješenja: na koji bi se način sigurno riješila vodoopskrba Istarske županije u duljem razdoblju. Usuglasili smo se da to pitanje, koje je od životne važnosti za žitelje, potencijalne goste i ukupnu proizvodnju Istre, trebamo riješiti na sustavan, dugoročan način. Vjerujem da će i povjerenstvo za praćenje realizacije tog programa koje će formirati Županija u konačnici rezultirati činjenicom da se Istra dugoročno neće naći u situaciji u kojoj je danas, izjavio je Ostojić.

Na pitanje koliko je cijela situacija loša za istarski turizam, odgovorio je da svaka redukcija ima negativne konotacije, no reklamacija gostiju bilo je izuzetno malo.

Istarski dožupan Vedran Grubišić izjavio je da "definitivno nema panike". Vjeruje da će idući tjedan stići odobrenje PMF-a o korištenju još pola metra ispod sadašnje razine vode u akumulaciji Butoniga.

- Usto, ovaj vikend očekujemo prvi egzodus turista, tako da će biti naglo smanjena i potrošnja vode.  U ovom trenutku potrošnja je 20 do 25 posto manja nego lani, redukcije su urodile plodom. Dugoročno, u dva do tri iduća mjeseca očekujemo dodatne probleme vezane uz poljoprivredu, ali ti problemi se u ovom trenutku neće odraziti na turizam. Vjerujem da iduće godine neće biti toliko problema kao ove. Također mislim da ćemo neke dijelove sustava koji su dotrajali moći kvalitetnije koristiti, rekao je Grubišić.

Potvrdio je da redukcije drugog stupnja, koja podrazumijeva zatvaranje špina, neće biti. No, zanimalo nas je prije svega otkud odjednom dovoljno vode kada se stalno odašiljao alarm o količinama dovoljnim "za još nekoliko dana", kakva je kvaliteta vode budući da se konstantno odobrava spuštanje razine Butonige i, konačno, najvažnije, može li se uopće piti voda iz špina?

Grubišić je kazao da redukcije drugog stupnja neće biti te da se voda ne bi puštala u sustav da nije pitka.

Iako je novinare nastojao uvjeriti u kvalitetu vode, kazavši da se može piti, Grubišić je napomenuo da može doći do zamućenja, i to zbog ispadanja sustava zbog kvara ili pak kada je potrošnja povećana, na primjer u večernjim satima, jer se zbog sadašnjeg stanja ne ispiru cijevi, kao što to nalaže zakon.

Na naše opetovano pitanje je li upravo zbog toga voda lošije kvalitete nego u uobičajenim okolnostima, dožupan odgovara da nije, "jer smo u zakonskim okvirima".

- Da kojim slučajem bude lošije kvalitete, onda bismo objavili da ta voda nije za piće i tada bi građani bili obaviješteni o tome, ali tada bismo osigurali i alternativnu opskrbu putem spremnika ili na neki drugi način. Po sadašnjim parametrima i po sadašnjim zakonskim dopuštenjima, sada imamo sigurno do 15. rujna vode.

Ako eventualno i tada ne padne kiša, što se nikad nije dogodilo, očekujemo da ćemo uspjeti s ovim sadašnjim količinama izgurati do studenog, rekao je. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter