Vode i vodovodi su javno dobro i tako treba ostati

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Istarski gradonačelnici i župan su se u nedavnom priopćenju oštro usprotivili prijedlogu novog Zakona o vodnim uslugama kojeg smatraju lošim i štetnim za građane Istre, kao i za sve njezine gradove i općine. Pored ostalog, neprihvatljivo im je da se tim zakonom nameće obaveza objedinjavanja svih poduzeća vodoopskrbe i odvodnje u Istri.

Jednog od potpisnika tog priopćenja, gradonačelnika Buzeta Sinišu Žulića upitali smo zašto istarski čelnici smatraju da je prijedlog novog zakona loš ako predviđa objedinjavanje 15 istarskih poduzeća i čemu potreba za toliko poduzeća koja se bave vodoopskrbom i odvodnjom vode na području od svega 208 tisuća stanovnika. Odgovara da su mnoge od tih tvrtki, koje se bave odvodnjom, morali izdvojiti iz komunalnih poduzeća u posebne tvrtke ulaskom Hrvatske u EU, jer tako nalaže europska pravna regulativa, pa je zato njihov broj veći.

Uloženo 500 milijuna kuna u vodne projekte

- U djelatnosti odvodnje svjedoci smo kako se mnogi gradovi u Istri pripremaju ili su krenuli u vrlo zahtjevne projekte financirane iz sredstava fondova Europske unije, koji će do 2020. godine donijeti gotovo milijardu kuna investicija. Samo u posljednje četiri godine uloženo je gotovo 500 milijuna kuna u razne vodne projekte, gdje su građani naše županije dobili bolju komunalnu uslugu no što su je dotad imali, odgovara Žulić.

Napominje da bi objedinjavanje sadašnjih poduzeća sigurno dovelo do ukidanja radnih mjesta i otpuštanja radnika što znači slabije održavanje vodoopskrbe i odvodnje, sporiju dinamiku izvođenja radova, a u konačnici i lošije vodne usluge za građane Istre.

- Prijedlog novog Zakona nije loš zato što predviđa objedinjavanje istarskih vodovoda, već zato što državi omogućuje stjecanje deset posto upravljačkih prava bez naknade što je protivno Ustavu koji izričito definira nepovredivost vlasništva te komunalnu djelatnost u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Od vlasnika i osnivača sadašnjih javnih isporučitelja traži se prijenos vlasničkih prava na novu ustanovu, bez naknade, dok Zakon ne predviđa prijenos nikakvih obveza na novog isporučitelja. No, ono što je najgore u ovom prijedlogu zakona i čemu se mi oštro protivimo je mogućnost privatizacije vodnih usluga. Vode i sve građevine vezane uz isporuku vode su javno dobro i kao takve trebaju ostati, veli Žulić.

Cijena vode povećala bi se skoro 50 posto

Prijedlog zakona predviđa da ta poduzeća vodoopskrbe i odvodnje bude preoblikovana iz trgovačkih u neprofitna društva. Što to znači stanovnicima Istre? Gradonačelnik Buzeta odgovara da bi takav ustroj donio veće troškove poslovanja jer bi se mijenjao način financijskog poslovanja i obračuna amortizacijskih stopa.

- Primjena propisane amortizacijske stope od pet posto, koja važi za takve ustanove, imat će za posljedicu nužno povećanje cijene vode za otprilike dvije kune po kubičnom metru, što će primjerice za kućanstva značiti povećanje cijene vode od gotovo 50 posto. Dakle, Istrani će dobiti skuplju cijenu vodnih usluga, a da s druge strane ne dobivaju bolju uslugu nego što su je imali dosad, mišljenja je Žulić. On smatra da bi se uspješan istarski sustav vodoopskrbe mogao primijeniti i na ostatak Hrvatske, a ne da se Istri nameće model osmišljen izvan Istre. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter