Voda u središtu održivog razvoja i ekologije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Promišljanje vode kao jednog od najvažnijih resursa covjecanstva okosnica je treceg i posljednjeg medunarodnog skupa iz projekta Welcome kojem je ovog vikenda domacin Novigrad. Projekt financira EU kroz program "Europa za gradane". U novigradskoj završnici u hotelu Maestral, s 55 stranih gostiju i domacinima, pod lupom su bili održivi razvoj i ekologija.

U petak, uoci konferencije i radionice na temu "Voda - teritorijalni partner" gradonacelnik Anteo Milos najavio je sutrašnje potpisivanje memoranduma o razumijevanju, dok je Korado Korlevic prezentirao aktivnosti grada domacina u zaštiti i vrednovanju toga dragocjenog resursa.

- Drago nam je što se posvecujemo ovim temama, buduci da je naš grad posljednjih godina uložio velike napore i ostvario znacajne rezultate upravo u održivom razvoju i ekologiji - pocevši od uvodenja ekološke javne rasvjete preko opsežnog i zahtjevnog projekta zbrinjavanja otpadnih voda na najvišoj ekološkoj razini do projekta ekološki održivog prometa i niza drugih, porucio je Milos.

Novigrad je na prethodnim susretima predstavio istarske šterne te svoj nacin upravljanja vodenim resursima kroz primjere sustava za procišcavanje otpadnih voda, provodenje nacionalnog plana navodnjavanja te ocuvanje i valorizaciju podrucja ušca rijeke Mirne, koje su sudionici ovom prigodom i obišli.

Korlevic je govorio o slanoj mocvari Antenal na ušcu Mirne s bogatim staništem ptica i biljaka, o ornitološkom rezervatu, promatranju i fotografiranju prirode u cemu su se, uz istraživacki rad i izgradnju ornitološke osmatracnice, dosad iskazali novigradski mladi istraživaci s mentorima. Osvrnuo se i na izazove u ocuvanju vodenih staništa. Primjer dobre prakse je projekt ekološke javne rasvjete u Novigradu. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter