Voda u Ravni stiže do kraja godine

Cjevovod je stigao do županijske ceste nadomak Crni
Cjevovod je stigao do županijske ceste nadomak Crni

Izgradnju glavnog cjevovoda za vodoopskrbu poteza Škrkoni - Crni - Drenje - Ravni, obalnog dijela općine Raša s velim turističkim potencijalom, započeli su jučer radnici tvrtke Cesta Pula. Realizirat će se trasa duga 4,5 kilometara, a radovi prema ugovoru moraju biti obavljeni do konca godine.

Ulaganje od 3,8 milijuna kuna u 90-postotnom iznosu financiraju Hrvatske vode, a ostatak pokrivaju Općina i Vodovod Labin koji je nositelj posla.

Radi se o nastavku za ovu lokalnu zajednicu vitalnog i dugo godina uglavnom samo spominjanog projekta, čiji je prvi dio, polaganje 1,7 kilometara cijevi od Škrkoni do županijske ceste nadomak Crni, zgotovljen zimus. Da se finalizira cijela dionica preostat će, nakon aktualnih radova, još 1,5 kilometara do Ravni (što će koštati 1,1 milijun kuna), no voda bi i u to turističko naselje mogla, vjeruje direktor Vodovoda Dino Škopac, stići do kraja godine.

- Pokušat ćemo kompletan cjevovod, ukupno težak 5,9 milijuna kuna, zgotoviti u tom roku, budući da su nam iz Hrvatskih voda i za tu zadnju etapu obećali novac. Tek kada budu realizirane vodospreme u Crnima, Drenju i Ravnima, za koje se rješavaju dozvole i imovinskopravni odnosi, te lokani ogranci, ovaj će projekt biti primjerno zaokružen, no voda će se u velikoj mjeri moći koristiti i po izgradnji linije - barem iz hidranata, kaže Škopac.

Raški načelnik Josip Knapić u svome priopćenju o započetim radovima najavljuje izgradnju tri vodospreme i cjevovoda do kućanstava u naseljima Ravni, Drenje, Pribeli, Crni te dijelu Sv. Marine za iduću godinu.

- Nakon toga, ostalo bi nam još nekoliko manjih sela, no time bismo zapravo riješili rak-ranu općine Raša, Labinštine, ali i Istre, dionicu za koju slobodno možemo reći da je jedina na Poluotoku bez regulirane vodoopskrbe. Ondje se, naime, pitka voda doprema cisternama, a domaćinstva koriste šterne za minimalnu kućnu upotrebu, ističe Knapić.

Prenosi nam da će djelatnici labinske ispostave Elektroistre - usporedno s izgradnjom cjevovoda prema Crni i Drenju, te kasnije do Ravni - postaviti podzemni kabel srednjeg napona, u što HEP, za kvalitetnije napajanje strujom potrošača na tom području, investira 3,9 milijuna kuna.

- Do konca godine u vodoopskrbu i elektroenergetske radove u općini utrošit će se 9,8 milijuna kuna, zaključio je načelnik Knapić. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter