Voda u Puli morat ce poskupjeti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bruno Bulic, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, održao je još jednu konferenciju za novinare motiviranu aktualnim zbivanjima u pulskom Vodovodu, navodeci da je dobio još jednu potvrdu da su stvari koje se unutar ove tvrtke odigravaju protuzakonite.

Mimo zakona formirane su cijene vodnih usluga, posebice one koje se odnose na cijenu vode za socijalno ugrožene gradane, što je i bio razlog zašto je SIK tražio da Vijece za vodne usluge Republike Hrvatske provede nadzor u Vodovodu.

To je tijelo utvrdilo da odluka o cijeni vodnih usluga nije sukladna odredbama Zakona o vodama i uredbi o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva. Time ce se, stoji u odgovoru Vijeca, Vodovod u konacnici dovesti do gubitaka u poslovanju, te se upozorava da se cijene moraju korigirati u roku od mjesec dana, što istjece u petak, jer ce se u suprotnom upravnim postupkom obustaviti ova nezakonita odluka.

- Zasigurno ce netko sada okriviti SIK zbog povecanja cijena vode, no mi samo zahtijevamo da se poštuje zakon, a protuzakonitim formiranjem cijena gradonacelnik Boris Miletic pokušava se još jednom lažno dodvoriti odredenim skupinama gradana. Iz svega proizlazi da se Vodovod želi dovesti u teške gubitke jer se onda s njim može raditi što god se hoce, no kome je to u interesu?

Vec sam nekoliko puta tražio razgovor s gradonacelnikom kao obican gradanin, a ne u ime SIK-a, i nisam uspio to realizirati. Pozvao sam ga i na javno suceljavanje u kojem god mediju želi, i još uvijek stojim iza toga, jer želim dobiti odgovore na mnoga pitanja, a mislim da i gradani imaju na to pravo, rekao je Bulic.

Ponovio je da je gradonacelnik smijenio bivšeg direktora Vodovoda Aurelija Buica uz objašnjenje da su narušeni meduljudski odnosi u firmi, što Bulic negira isticuci da se tek sada odigrava prava katastrofa. Aktualni direktor Darko Višnjic, nastavio je Bulic, u ovih je nekoliko mjeseci napravio toliko drasticnih rezova i zakonskih prekršaja kao niti jedan direktor Vodovoda do sada, a svejedno uživa punu podršku gradskih vlasti. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)

Vodovod: Zasad necemo mijenjati cijene

Na naš upit o spornoj odluci o cijeni vodne usluge javne vodoopskrbe, iz Vodovoda nam je stigao odgovor da je ona donesena po proceduri propisanoj odredbama Zakona o vodama (NN153/09) te dostavljena Vijecu za vodne usluge. Cijene definirane ovom odlukom na snazi su od 1. travnja 2011. godine, stoji u dopisu, i mogu se mijenjati iskljucivo na zakonom propisani nacin. Gore navedene cijene vrijede na distributivnom podrucju Vodovoda d.o.o. Pula sve dok bude vrijedila gore citirana odluka o cijeni, a sve eventualne promjene, ukoliko do njih dode, moraju proci jednaku zakonsku proceduru. Što se pak opomene Vijeca za vodne usluge tice, iz Vodovoda kažu da su u fazi izrade odgovora spomenutom tijelu.


Podijeli: Facebook Twiter