Voda u Dubrovniku ponovno nije za piće

Vodu treba prokuhavati (ilustracija, arhiva GI)
Vodu treba prokuhavati (ilustracija, arhiva GI)

Uslijed obilnih kiša u dubrovačkoj vodoopskrbnoj mreži ponovno je došlo do zamućenja vode iznad propisanih vrijednosti pa u mjestima Zaton, Orašac, Trsteno, Brsečina i Elafitskim otocima voda nije za piće.

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije jutros je priopćio da zbog povećane mutnoće voda ne udovoljava Pravilniku o ispravnosti vode za piće.

Napominje da je povećani stupanj zamućenosti prirodna pojava za krško područje te obično traje nekoliko dana. Isporučena voda redovito se klorira i za sada je mikrobiološki ispravna.

Iako takva voda nije štetna za zdravlje, u Zavodu ipak preporučuju da se vodu, želi li je se koristiti za piće, prije upotrebe pusti da se istaloži te da se njezin bistri dio potom prokuha.

Voda se može koristiti za kuhanje, kao i za tuširanje, pranje zuba te ostale sanitarne potrebe. Laboratorij Odjela za vode Zavoda za javno zdravstvo redovito prati kretanje mutnoće i slobodnog rezidualnog klora te ostale fizikalno-kemijske i mikrobiološke pokazatelje zdravstvene ispravnosti vode, piše u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter