Vođa talibana ubijen u američkom napadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vođa pakistanskih talibana Hakimulah Mehsud ubijen je u petak navečer u napadu američke bespilotne letjelice u plemenskom području na sjeverozapadu Pakistana, doznaje se od više izvora.

"Hakimulah Mehsud ubijen je u napadu američke bespilotne letjelice" u kojemu su u petak ubijene četiri osobe u Sjevernom Waziristanu, talibanskom uporištu blizu afganistanske granice, rekao je za AFP visoki dužnosnik pakistanske obavještajne službe koji je htio ostati anoniman.

Na upit AFP-a, zapovjednik TTP-a, skupine oružanih islamističkih pokreta na tom području, potvrdio je da je Mehsud doista jedan od četiriju žrtava američkog napada. "Ubijeni su Hakimulah, njegov ujak, vozač i osobni čuvar", rekao je taj talibanski zapovjednik.

Napad se dogodio pet kilometara sjeverno od Miranshaha, glavnog grada Sjevernog Waziristana koji Washington smatra uporištem talibana i skupina povezanih s Al Kaidom. Za Sjedinjene Države Mehsud je bio jedan od najtraženijih osoba u Pakistanu.

Hakimulah Mehsud preuzeo je vodstvo nad pokretom pakistanskih talibana nakon smrti Bajtulaha Mehsuda, prvog vođe TTP-a, pokreta koji je nastao 2007. kako bi vodio "sveti rat" protiv vlade u Islamabadu, saveznika Sjedinjenih Država. Od 2004. SAD sve češće bespilotnim letjelicama napada zabita planinska područja na sjeverozapadu Pakistana, pri čemu je poginulo više od 2.200 ljudi, među kojima i civili, po podatcima mnogih organizacija.

Pakistan te napade službeno smatra "kontraproduktivnima" i napadom na njegov "nacionalni suverenitet", premda je neslužbeno dao odobrenje za mnoge udare, po dokumentima koje su otkrili američki mediji i pakistanski dužnosnici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter