Voda: Poskupljenje ide u blagajnu Hrvatskih voda

Ilustracija (NL)
Ilustracija (NL)

Na snagu su jučer stupile izmjene i dopune Uredbe o visini naknade za korištenje voda, kojima je Vlada povećala naknadu za korištenje voda distributerima vodne usluge, za kunu i pol, s dosadašnjih 1,35 kuna na 2,85 kuna za prostorni metar zahvaćene vode. Mjesečni računi za vodu obitelji koja prosječno potroši dvadeset kubika povećat će se u prosjeku za 30 kuna.

U Istarskom vodovodu Buzet, saznajemo od direktorice Laure Šuperine, izračun su radili za prosječnu potrošnju od 15 kubika. Račun za vodu od 1. travnja kućanstvima će porasti od 9 do 12 posto, najmanje u Novigradu, a najviše u Buzetu, Pazinu i Poreču.

Domaćinstva na Labinštini, vele u gradskom Vodovodu, koja su spojena na pročistač otpadnih voda plaćat će 259,94 umjesto dosadašnjih 229,94 kune, dok će cijena za one koji nisu spojeni na uređaj iznositi 241,14 u odnosu na dosadašnjih 211,14 kuna.

- Od te naknade Vodovod nema koristi, već je samo prikuplja i prosljeđuje Hrvatskim vodama, ističe direktor Dino Škopac.

- Za prosječnu pulsku obitelj koja troši 10 kubika vode ovo poskupljenje znači uvećanje računa za 15 kuna. Osnovna cijena vode koju određuje Vodovod Pula ostaje nepromijenjena, istaknuo je Dean Starčić, direktor pulskog Vodovoda. (G. ČALIĆ ŠVERKO, I. RADIĆ, S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter