Voda Pazinčice trenutno nije za kupanje

Lanjska škola plivanja na Pazinčici (M. RIMANIĆ)
Lanjska škola plivanja na Pazinčici (M. RIMANIĆ)

Svakog ljeta pazinsko Gradsko društvo Crvenog križa i Društvo Naša djeca, prije održavanja škole plivanja, naručuju ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode Pazinčice. Nažalost, ove su godine ispitivanje i analiza, koje je proveo Zavod za javo zdravstvo Istarske županije, pokazali povećanu prisutnost enterokoka, bakterije fekalnog podrijetla, izvijestio je na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Zbog toga se ove godine škola plivanja od 30. lipnja do 11. srpnja održava u Poreču. Grad Pazin je s Naturom histricom, Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i Hrvatskim vodama dogovorio pojačani nadzor Pazinčice te naručio još jednu analizu da se vidi trenutno stanje kvalitete vode Pazinčice koja, prema rezultatima od 30. lipnja, ne zadovoljava kvalitetu za kupanje. Čim budu poznati rezultati novog ispitivanja, javnost će biti obaviještena, a do tada Krulčić upozorava sugrađane da se suzdrže od plivanja u Pazinčici.

U nastavku je izvijestio o radovima na školsko-gradskoj sportskoj dvorani koji su pred završetkom, a očekuje se da će u potpunosti biti gotovi do 25. srpnja, dakle tri i pol mjeseca prije roka koji, prema ugovoru, istječe 7. studenog 2014. Do sada su završeni radovi na vanjskom uređenju i pristupnoj prometnici, prilazu dvorani, obavljene su pripreme za hortikulturno uređenje, a na samom objektu obavljeni su svi radovi osim montaže sportskog poda u velikoj dvorani i završnih epoksidnih podova, što je upravo u tijeku.

U narednih 15 dana očekuje se programiranje i puštanje u pogon svih elektronskih i strojarskih sustava u dvorani, a potom slijedi njihovo ispitivanje od ovlaštenih tvrtki. Prema tomu, kao što je i obećano prije početka gradnje, školsko-gradska sportska dvorana bit će predana u uporabu do početka školske godine 2013./14., naglasio je Krulčić.

Od 1. srpnja u Pazinu se, sukladno zakonskim odredbama, provodi odvojeno prikupljanje otpada, rekao je Krulčić te dodao da je zbog toga, ali gospodarenja otpadom, kao trajnog gradskog prioriteta na području Grada postavljeno 27 zelenih otoka, a u sklopu njih 10 nalaze se kontejneri za skupljanje tekstila. Uz to na Pazinštini je postavljeno i 90 kontejnera za odvojeno prikupljanje papira. Za postupno umanjenje pritiska otpada na okoliš i ljudsko zdravlje te ostvarivanje održivosti treba stvoriti uvjete za smanjenje nastanka otpada, dodao je Krulčić.

Naglašavajući da otpad treba tretirati kao korisnu sirovinu, to, kaže, vodi prema boljem korištenju i zaštiti resursa smanjenju količine otpada i rizika od zagađenja i ugrožavanja zdravlja građana. Ovakvim pristupom Grad Pazin svojim Planom za gospodarenja otpadom do 2015. želi smanjiti količine otpada i povećati iskorištavanje vrijednih tvari i energije iz otpada. Na koncu obrađivat će se samo onaj otpad koji se ne može reciklirati ili preraditi. U svrhu ostvarenja ovih ciljeva Krulčić je dodao da je pokrenut pilot-projekt odvojenog prikupljanja otpada u domaćinstvima i gospodarskim subjektima podjelom setova malih kanti, zapremine 40 litara, za odvojeno skupljanje papira, stakla, PET i MET ambalaže. Ovaj projekt provest će se u ulicama Stari Pazin, Nikole Žica, Stjepana Konzula Istrijana, Staropazinski put i u naselju Ruhci.  

Nakon provedenog javnog natječaja za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova iz programa poticane stanogradnje i utvrđivanja liste prvenstva, u lipnju je pokrenut postupak javne nabave za gradnju zgrade u Ulici Miroslava Bulešića, izvijestio je Krulčić. Na natječaj su, kaže, u roku stigle dvije ponude, a sada je u tijeku pregled i ocjena ponuda, nakon čega će se odabrati valjana i najpovoljnija ponuda. Zgrada iz programa poticane stanogradnje, kod autobusnog kolodvora u Pazinu imat će 13 stambenih jedinica i četiri poslovna prostora, od toga je za sada prodano sedam stanova i jedan poslovni prostor. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter