Voda omogućava pokret oboljelima od cerebralne


Članovi udruge cerebralne paralize Istarske županije otvaranjem zimske sezone plivanja u terapijskom bazenu Poliklinike Peharec obilježili su Svjetski dan cerebralne paralize koji se diljem svijeta obilježava 2. listopada. Ujedno, time je počeo prvi od niza njihovih treninga koji će se ondje provoditi tijekom zimskih mjeseci, što za članove udruge ima ogromno značenje budući da je voda medij koji im omogućava nesmetano kretanje i odličnu rehabilitaciju.

- Topla voda kakvu imamo u bazenu poliklinike je idealna za provođenje naše terapije, odnosno tečaja plivanja po Halliwick koceptu. Opušta mišiće, a posljedica toga je puno više pokreta, štoviše, omogućava osobama s cerebralnom paralizom da učine pokrete koje ne mogu na suhom, rekla nam je Lorena Lazarić Stefanović, voditeljica projekta i predsjednica UCPIŽ.

Veli da je većina njihovih članova u invalidskim kolicima te da im slobodan pokret puno znači te da uživaju u tome. Bilo je to vidljivo i tijekom našeg posjeta na bazenu gdje je 10-ak članova vježbalo, ali i uživalo u nesmetanim pokretima u vodi. U tome su im pomagali educirane instruktorice plivanja uz pomoć spasioca i volontera.

Inače, tečaj traje kontinuirano tijekom cijele godine, dva puta tjedno, a kada djeca nauče plivati u kontroliranim uvjetima, tečaj se u ljetnim mjesecima (srpanj i kolovoz) održava u moru. Plivanje za djecu s posebnim potrebama podrazumijeva održavanje tečaja plivanja za djecu s cerebralnom paralizom (CP) u integriranoj skupini sa zdravom djecom, a isto tako i odraslim osobama s invaliditetom, a članovi su udruge ili udruge partnera. Tečaj se održava uz pomoć Grada Pule, Istarske županije i općine Medulin. (Napisala i snimila N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter