Voda odnijela više od 17 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su prve procjene štete od obilnih padalina koje su krajem rujna pogodile opcinu Fažana govorile o iznosu nešto vecem od 8,5 milijuna kuna, šteta zapravo iznosi više od 17 milijuna kuna. Saznali smo to od opcinskog povjerenstva za utvrdivanje i procjenu štete od poplava.

Vec i prva procjena štete daleko je premašila 20 posto opcinskog proracuna, što je bio uvjet za proglašenje elementarne nepogode na podrucju opcine. Stoga je nakon zakljucka opcinskog vijeca Fažane s izvanredne sjednice, sazvane zbog poplava na traženje nacelnice Ade Damjanac, elementarnu nepogodu pocetkom listopada proglasio župan Ivan Jakovcic. Nakon sjednice vijeca, proglašeno je peteroclano opcinsko povjerenstvo za procjenu šteta kojem predsjedava vijecnik Mario Predan, a clanovi su i Timotej Pejin, Vladimir Filipovic, Marinko Gazic te Mladen Buršic.

Clanovi su na teren, kaže Predan, krenuli 7. listopada te su obišli 159 oštecenih obitelji i pravnih osoba.

- Sastavljamo konacno izvješce o šteti koje cemo sljedeceg tjedna uputiti Istarskoj županiji u daljnju proceduru. Radili smo svakodnevno, ujutro i poslijepodne, i obišli sva stradala podrucja opcine - Fažanu, Valbandon i Šuridu. Najviše oštecenja na imovini bilo je na objektima u Valbandonu u ulicama Ulika i Lavanda te u Šuridi, kaže Predan.







Buduci da se padaline ponovno najavljuju i za ovaj vikend, mještani najviše nastradalog Valbandona sanirajuci dosadašnje štete strepe od novih poplava. U ulici Lavanda vrece s pijeskom još uvijek su poslagane ispred kuca.

Neki su stanari obnovili oštecene ogradne zidove izmedu kuca, ali i podignuli nove zidice izmedu ulice i dvorišta što bi, kad padne kiša, zapravo moglo stvarati još jace bujice na prometnici jer voda nece imati gdje otjecati.

Pritom su neki, u strahu od vode, doslovno zagradili pristup u dvorište. Jedna od stanarki Lavande, Marija Klobas koja živi u blizini raskrižja s ulicom Ulika, žali se na sporost Opcine koja im nije sanirala ni rupu preko puta kuce koju je izdubila voda.

- Bila sam nedavno u Opcini kod nacelnice, rekla mi je da treba biti napravljena studija zbog zaštite od poplava, ali to su mi rekli i prije osam godina. Bili su mi tu iz Opcine, iz Povjerenstva i zapisali su štetu, ali to sam mogla i ja sama napraviti. U kuci su mi se digli parketi, moram ih mijenjati i sve moram ja platiti, a tko zna kad ce i da li ce mi nadoknaditi taj novac, kaže Klobas.

Kako kaže Damjanac, prema njenim saznanjima, zidovi pored prometnice su bespravni. Na teren ce poslati komunalne redare da vide o cemu je rijec i utvrde njihovu legalnost.

No, neke vatrogasne mjere su ipak poduzete pa je pocelo saniranje nerazvrstanih cesta te je nacelnica dala naloge za sanaciju udubljenja na cestama koje su izazvale poplave. Takoder, Opcina je organizirala i cišcenje poljane ispod starog valbandonskog mosta koja je tijekom kiše bila u potpunosti poplavljena.

- Pokušat cemo trajno riješiti problem poplava, ali za projekt sanacije treba prikupiti ponude i potrebno je izdvojiti velika sredstva. U dogovorima smo sa strucnjacima koji rade projektnu dokumentaciju, no to je dugotrajni proces, a tek nakon izrade projekta može se ici u realizaciju, zakljucila je.


Podijeli: Facebook Twiter