Voda odnijela maslinovo ulje i rakiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što jer Opcina Brtonigla, prva na Bujštini, proglasila elementarnu nepogodu nacelnik Doriano Labinjan u ponedjeljak je pozvao mještane da dodu u opcinsku upravu prijaviti štete. Na podrucju opcine najviše je pogoden Karigador, gdje je voda prodrla u brojne kuce i stanove te uništila automobile.

Iz pojedinih ulica zbog vode, koja se na nekim mjestima tijekom ponedjeljka još nije povukla, vozila su mogla izaci tek uz pomoc vucne službe.

Obitelj Šegon izgubila je sve u podrumu: ništa nije ostalo od 200 litara maslinovog ulja i 600 litara rakije. Od tog posla žive.



Pred ulazom u stan Sonje i Gaza Sokolija u centru Karigadora voda je bila visoka metar i srecom da nisu otvarali vrata. Dosta brzo su reagirali, spašavali su sve što su mogli, ali bujica je ipak uspjela uništiti bijelu tehniku, elektricne aparate, centralno grijanje i druge stvari.

Na drugoj strani kuce njezin otac Mirko Zakinja ispraznio je cijeli podrum, gdje su bili alati, hladnjaci i niz drugih potrepština. Ne zna kako ce to završiti i što ce od svega ostati. Kazao je tek da takvo što ne pamti.

Josip Berišic
iz Zagreba investitor je u šest novih stambenih zgrada koje još nisu useljene. Zvali su ga u nedjelju ujutro i odmah je krenuo za Karigador, gdje ga je docekao nemili prizor: blatna voda prodrla je u prizemlje stanova i ispunila okucnice, gdje je bila visoka do metra. Odmah su poceli s cišcenjem. Tragovi prljave vode ostali su po parketima i zidovima. O visini štete nije htio govoriti.



Milka Müller i Franc Kostanjevec ispricali su o poplavljenim podrumima, ne samo svojima, nego i onima susjeda, koji su ostali bez stvari, elektricnih instalacija pa cak i bez automobila, koji je zbog prodiranja vode neupotrebljiv. Kostanjevec kaže da je voda došla do donje terase i ušla u hodnik. Pred njihovim kucama, koje se nalaze u maloj udubini, voda je bila visoka do jednog metra, a pocela se povlaciti rano ujutro u ponedjeljak. Iza sebe je ostavila sasvim uništen asfalt.

Vlasnik tvrtke Pyro Project Alessandro Nemaz dobro je prošao. Voda je prodrla u skladište na ulazu u Brtoniglu u kojem drži pirotehnicka sredstva, ali nije puno toga ošteceno. K tome, sve je osigurano.



Nacelnik Labinjan pokazao nam je put u dužini od 300 do 400 metara na Vrhu Marcari, koji je sada neprohodan. Mještani ga koriste da dodu do polja, onuda se ide do antene mobilne telefonije i poljskih objekata. Zbog odrona taj je makadamski put završio na glavnoj prometnici koja iz Brtonigle vodi prema Bujama. Bilo je opasno, veli on i dodaje da je zbog toga cesta bila zatvorena do jucer ujutro.


Podijeli: Facebook Twiter