Voda od danas skuplja za 1,5 kuna po prostornom metru

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Odlukom Vlade iz siječnja ove godine danas poskupljuje voda tako da distributeri od sada za korištenje voda plaćaju naknadu od 2,85 kuna za prostorni metar zahvaćene vode, umjesto dosadašnjih 1,35 kuna, a građani će prve uvećane račune dobiti u svibnju.

Naknadu za korištenje voda obračunavaju isporučitelji vodne usluge, pa će izmjena naknade za korištenje voda uvjetovati povećanje ukupnog računa za pružene vodne usluge od 1,5 kuna po svakom prostornom metru vode. Tako će se prosječnoj četveročlanoj obitelji, kojoj se mjesečno isporučuje 20 prostornih metara vode, ukupni račun za vodne usluge povećati za 30 kuna, objasnili su iz VIK-a.

Izmjenama Uredbe propisane su i naknade za korištenje voda za splavarenje, rafting, vožnju kanuima i sličnim plovilima, od 50 kuna godišnje po plovilu, kao i naknada za korištenje voda za postavljanje plutajućih ili plovećih ugostiteljskih objekata i ona iznosi 100 kuna godišnje po četvornom metru zaposjednute vodne površine.

Povećanjem naknada Hrvatske će vode godišnje uprihodovati 360 milijuna kuna više. 

Iz Vlade su kod donošenja uredbe isticali kako je povećanje naknade potrebno za financiranja obveza prema Europskoj uniji u sektoru zaštite okoliša. Riječ o razvojnoj naknadi kojom će se financirati hrvatski udio u velikim projektima vodnog goSpodarstva za koje se između 65 i 75 posto financiranja očekuje iz fondova EU-A, objasnio je tada ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter