Voda od 24 stupnja za rovinjske plivače

Početkom mjeseca u jedini olimpijski bazen u Istri, Delfin u Rovinju, instalirana je toplotna pumpa (M. ANGELINI)
Početkom mjeseca u jedini olimpijski bazen u Istri, Delfin u Rovinju, instalirana je toplotna pumpa (M. ANGELINI)

Početkom mjeseca u jedini olimpijski bazen u Istri, Delfin u Rovinju, instalirana je toplotna pumpa, odnosno izmjenjivač topline koji koristi toplinu mora i električne energije za dogrijavanje vode u bazenu. Prije nekoliko dana odigrana je i prva službena vaterpolo utakmica na temperaturi od 24 stupnja Celzija, što je ujedno bila i prigoda da se "isproba voda".

Osim pumpe, bazen izgrađen davne 1954. godine, odnosno rekonstruiran i sagrađen u današnjim gabaritima trideset i jednu godinu kasnije, dobio je PVC pokrivalo, koje se nad vodom rasteže noću da bi se sačuvala temperatura vode, saznajemo od Branka Rajka, direktora Valbruna sporta - poduzeća koji upravlja sportskim objektima u vlasništvu grada.

Inače, kompletnu investiciju vrijednu oko milijun kuna financirala je tvrtka Adris, a poslove na ugradnji/instaliranju pumpe obavila splitska tvrtka Deltron. Sama se pumpa nalazi u strojarnici bazena, jedinog u Istri olimpijskih dimenzija. Ona će umjesto dosadašnja tri, sada osiguravati korištenje bazena punih šest mjeseci, od početka svibnja do kraja listopada. Voda se grije modernim sustavom, a toplinska pumpa njeno je srce.

Inače, ova vrijedna investicija umnogome će poboljšati uvjete treniranja vaterpolista i plivača dva kluba, koji, kao i bazen, nose naziv Delfin. Tijekom ljetnih mjeseci na bazenu je i do 200 plivača, jer se standardno koristi i za školu plivanja u kojoj su nebrojene generacije Rovinjaca naučile svoje prve plivačke vještine. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter