Voda nepresušni izvor tema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zavicajni muzej grada Rovinja, Etnografski muzej Istre iz Pazina te Povijesni i pomorski muzej Istre iz Pule sudjeluju u 17. muzejskoj edukativnoj akciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Muzejskog dokumentacijskog centra, a sve u povodu Medunarodnog dana muzeja koji se obilježava 18. svibnja. Organizirat ce se izložbe, edukativne akcije, predavanja i radionice koje ce se održavati od 2. do 18. svibnja.

Tema Medunarodnog dana muzeja je "Muzeji u svijetu promjena. Novi izazovi - nove inspiracije", a tema hrvatske sekcije, u kojoj sudjeluje 55 muzeja, je "Voda", i to na inicijativu Muzejskog dokumentacijskog centra. Završna manifestacija održat ce se 18. svibnja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Rovinjski je muzej s provodenjem projekta vec zapoceo, a provodi ga muzejska pedagoginja Maria Curcic, ujedno i koordinatorica ove akcije za Istru. Edukativne radionice pod nazivom "U potrazi za šternama", koje obuhvacaju potragu za starim bunarima u starogradskoj jezgri, a provodi ih muzej s mladim clanovima izvidackog odreda "Tino Lorenzetto", bit ce okoncane 18. svibnja prezentacijom u prostorima muzeja.

"Od brente do špine" naziv je projekta Etnografskog muzeja Istre iz Pazina u sklopu kojeg ce se moci razgledati izložba istoimenog naziva, a muzejska ce pedagoginja Mirjana Margetic provoditi edukacije. Prikazivat ce se kako se nekada dovodila voda u kucu, a osim pazinskih osnovnoškolaca u radionice ce biti ukljuceni i ucenici OŠ Vladimira Gortana iz Žminja.

Edukativni odjel Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, tocnije kustosica Katarina Pocedic provodit ce projekt pod nazivom "Muzej pod vodom". Bit ce predstavljeni podmorski lokaliteti putnickog parobroda "Baron Gautch" austrijskog Lloyda te broda "Szent Istvan", odnosno oko sto artefakata s tih lokaliteta.

Za detaljnije informacije o radionicama i prijavama zainteresirani se mogu javiti u edukativne odjele pojedinih muzeja. U sklopu projekta tiskane su i knjižice s kojima se za simbolicnih 10 kuna mogu posjetiti svi muzeji u Hrvatskoj koji su ukljuceni u akciju.


Podijeli: Facebook Twiter