Voda - najznačajniji resurs 21. stoljeća


S neprocjenjivim značajem vode, ili tzv. "plavog zlata", kao jednog od najznačajnijih resursa 21. stoljeća, upoznalo se stotinjak studenata Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" - Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, na dvodnevnoj radionici koju su organizirali hrvatski partneri EU projekta DRINKADRIA. U skladu je to s osnovnim ciljem ovog projekta, a to je zaštita resursa pitkih voda na području svih uključenih partnerskih zemalja, zajedničko planiranje upravljanja vodnim resursima i poboljšanje vodoopskrbe.

Na Građevinskom fakultetu u Rijeci održan je skup na temu: Održivo lokalno upravljanje vodnim resursima i izazovi globalnih promjena: potreba današnjice - izazov budućnosti?. Hrvatska se ubraja u skupinu vodom relativno bogatih zemlja u kojoj problemi s vodom i oko vode još nisu zaoštreni, te vodni resursi zasad nisu ograničavajući čimbenik razvoja. No, izazov i za Hrvatsku predstavlja održivo upravljanje vodom, odgovorno korištenje vodnih resursa radi omogućavanja zadovoljavanja potreba za vodom sadašnje i budućih-generacija.

Dvodnevna radionica nastavljena je studijskim posjetom Postrojenju za kondicioniranje vode Butoniga i obilasku same akumulacije. Studenti su se upoznali s hidrotehničkim objektima i rješenjima na rijeci Mirni, obišli novoizgrađeni ročki uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, te krški fenomen - ponor Kolinasi. Posjetili su i glagoljsku tiskaru "Juri Žakan" s ročkom pritiskalnicom, replikom drvenog tiskarskoga stroja kakvoga je izumio Gutenberg u Mainzu oko 1450. godine.

Kako je to naglasio Bruno Kostelić, koordinator projekta DRINKADRIA projektnog partnera Istarske županije, dvodnevnu radionicu za studente organiziralo se stoga što, pored konkretnih infrastrukturnih radova u cilju poboljšanja sustava vodoopskrbe, te znanstvenih studija, planova i programa za zaštitu i održivo korištenje pitkih voda, projekt ima i značajnu edukativnu ulogu o potrebi zaštite pitkih voda.

Projekt DRINKADRIA provodi se u sklopu Operativnog programa IPA Adriatic 2007.-2013., u osam zemalja jadransko-jonske regije; Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj, te u njemu sudjeluje ukupno 17 partnerskih institucija, među kojima i četiri hrvatske ustanove, a to su Istarska županija, Građevinski fakultet iz Rijeke, Istarski vodovod Buzet te Hrvatski geološki institut iz Zagreba.

U organizaciju dvodnevne radionice, uključile su se i suradničke institucije hrvatskih partnera; Hrvatske vode, Istarski vodozaštitni sustav Buzet te Primorsko goranska županija. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter