Voda na Labinštini više se ne mora prokuhavati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krizni stožer Vodovoda Labin danas je obavijestio građane i ostale potrošače da je opskrba pitkom vodom normalizirana, što znači da se voda iz slavine opet može konzumirati bez prokuhavanja. Zabrana je stupila na snagu 5. studenoga, nakon što je u prvih pet dana studenog pala 191 litra kiše po četvornom metru, uslijed čega su se zamutila dva glavna izbora - Fonte Gaja i Kokoti.

U ugroženom dijelu vodovodne mreže izmjerena je mutnoća od 4,4 do 7,1 NTU parametara, a njena najviša dozvoljena vrijednost u vodi za piće iznosi 4 NTU. Voda nije bila bakteriološki onečišćena, ali je ipak uvedena obveza prokuhavanja prije upotrebe za piće.

Većina građana opskrbljivala se iz vodovodnih spremnika na ulicama ili flaširanom vodom iz trgovine. Mjerama je bilo obuhvaćeno oko 17 tisuća stanovnika na području grada i u općinama Raša i Sv. Nedelja, na potezu od Salakovaca do Šumbera te od Kunja do Rapca. Prve procjene glasile su da će opskrba pitkom vodom biti normalizirana oko 12. studenoga, ali je zbog kiša koje su u međuvremenu pale trebalo pričekati još tjedan dana.

Zadnje ovakvo dugotrajno zamućenje dogodilo se u veljači 2009. godine. Jedno od mogućih rješenja za ovakve slučajeve je nabavka polumontažnog filterskog postrojenja, a taj uređaj košta više od milijun kuna. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter