Voda konacno u Plominskom zagorju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mještani Baci i Stipani, zaseoka Plominskog zagorja, ovih ce dana napokon - nakon gotovo pet godina otkako je izgraden 10-kilometarski magistralni cjevovod od Plomina do trajektne luke Brestova - dobiti vodu u svojim špinama!

Glavni je vod, naime, nedavno potegnut i u ta sela, a trenutno se isti posao obavlja na obližnjoj dionici Paroni - Donadici, koja bi trebala biti zgotovljena do Uskrsa. Te radove, vrijedne 400 tisuca kuna, financira Opcina Kršan, a nositelj projekta je labinski Vodovod.

Domacinstva, koja su se dosad snabdijevala iz šterni uz pomoc hidrofora, dužna su platiti ostalo: iskop i asfaltiranje ogranka do kuca, troškove prikljucka Vodovodu te naknadu za prikljucak Opcini. Potonja daca iznosi 25 kuna po metru cetvornom bruto površine nekretnine, a domacinstvima je odobreno placanje u šest rata. Po podmirenju prve, Vodovod je u roku od 20 dana dužan pustiti vodu.

Kršanski nacelnik Valdi Runko, za cijeg je mandata magistralni vodovod onomad izgraden, najavio je da ce Opcinsko vijece na ovotjednoj sjednici odlucivati o njegovu prenošenju u vlasništvo labinskog Vodovoda. Time ce biti ispunjeni uvjeti da Vodovod domacinstvima osigura opskrbu kvalitetnom vodom. Lani je Opcinu dosta koštalo održavanje sustava higijensko-tehnicki ispravnim, a sada ce te troškove snositi Vodovod.

Ljetos su se, naime, vodom snabdijevali uglavnom brodovi u Brestovi, a neznatno domacinstva putem hidranata. Otkako su, medutim, izvan sezone trajekti rjede pristajali, cjevovod je zatvoren, a s obzirom na to da nema potrošaca te cijevi, objašnjavali su nadležni, nije rentabilno održavati ga.

Kad ce ostala sela u Plominskom zagorju dobiti tekucu vodu još se ne zna.


Podijeli: Facebook Twiter