Voda je nafta 21. stoljeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Voda je nafta 21. stoljeca i treba voditi brigu o njoj, poruceno je sa skupa kod izvora vode u selu Trstenik, gdje je, uoci Svjetskog dana voda, svecano otvorena 18. ekološko-edukativna akcija "Neka moja Istra blista".

Ovogodišnja ekoakcija županijske Turisticke zajednice održava se pod motom "Izvori vode - izvori života", posebno aktualnim s obzirom da uslijed dugotrajne suše Istri u sezoni prijeti nestašica vode.

- Bez 100 do 150 litara vode dnevno po svakom gostu, teško možemo pružiti onu kvalitetu usluge koja se od nas ocekuje, izjavio je direktor istarskog TZ-a Denis Ivoševic.

- Stari ljudi imaju uzrecicu "Cuvati kao kap vode na dlanu". Mi smo zaboravili što to znaci, a sada se pokazuje da ce voda, kako politicari govore, biti dragocjenija od nafte, porucio je Drago Orlic predstavljajuci županijski TZ.

Za predstavljanje 18. eko-akcije odabrana je upravo Cicarija koja spada u podrucje najbogatije izvorima vode u Istri. Laniški nacelnik Neven Mikac rekao je da ih ima cetrdesetak. Istaknuo je takoder da od 14 naselja, njih deset ima svoje izvore vode, zdence.

U pitkoj izvorskoj vodi Trstenika uživalo je stotinjak mališana Djecjeg vrtica "Grdelin" i ucenika Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" iz Buzeta. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter