Voda iz TE Plomin europske kvalitete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici vodnog gospodarstva u Njemacko–hrvatskoj industrijskoj i trgovinskoj komori posjetili su Termoelektranu Plomin i upoznali se s postrojenjem za procišcavanje otpadnih i industrijskih voda.

Posjet je ostvaren u sklopu cetverodnevnih njemacko–hrvatskih informacijskih dana na temu vodnog gospodarstva, koji su poceli u utorak susretom s predstavnicima Ministarstva gospodarstva i Hrvatskih voda.

Putovanje je potaknulo Njemacko vodno gospodarstvo u svjetlu skorašnjeg ulaska Hrvatske u EU. Njemacki su gospodarstvenici zainteresirani za projekte koje ce Hrvatska, nakon primanja u clanstvo, moci realizirati korištenjem fondova EU-a.

Plominski procistac otpadnih voda ima kapacitet 56 kubnih metara na sat. Obraduje vode iz postrojenja za odsumporavanje, tehnološke i sanitarne vode. Procišcena voda ispušta se u izljevni kanal rashladne morske vode, a krute ostatke preuzima tvornica cementa Holcim.

Kvaliteta ispuštene vode u potpunosti je skladu je sa standardima EU-a, što u Hrvatskoj postiže još jedino zagrebacki gradski procistac otpadnih voda, u vlasništvu konzorcija koji cine njemacki WTE i RWE te Vodoprivreda Zagreb. Ovaj objekt njemacki gospodarstvenici obišli su u srijedu, a danas su iz Plomina luke otišli na Krk.


Podijeli: Facebook Twiter