Voda iz Plomina opet ispravna za piće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednja dva tjedna svjedoci smo porasta parametra mutnoće izvorišta Plomin. Dva puta u četrnaest dana lzvor Plomin isključen je iz vodoopskrbe te se ista odvijala od strane izvorišta Kožljak ili Fonte Gaja-Kokoti.

Iz Vodovoda d.o.o. Labin pretpostavljaju da je navedena mutnoća uzrokovana građevinskim radovima na izgradnji parkirališta u Plominu, iznad samog izvorišta, uz državnu cestu D-66, čiji je investitor Općina Kršan.

U subotu su upozorili nadležne institucije na ozbiljnost situacije i zatražili da se provede inspekcijski nadzor na gradilištu parkirališta od strane nadležnog  Ministarstva – Državne vodopravne inspekcije. Također, traže da se do daljnjega obustave radovi na izgradnji parkirališta, da se zamjenom sanira odvodna cijev oborinske vode te da se zatrpa građevinska jama i gradilište dovede u prvobitno stanje.

Slijedom svega navedenog, na sjednici Vijeća Općine Kršan, očitao se i načelnik Valdi Runko, na pitanje vijećnika Silvana Uravića (SDP), te kazao da se prije deset dana dogodilo prvo zamućenje. "Sazvao sam sastanak na kojem je bio prisutan direktor Vodovoda d.o.o. Dino Škopac, predstavnici Hrvatskih voda, stručne službe općine te ja osobno. Ustvari sve je započelo znatno ranije. Prema mojim saznanjima i kontaktima s vodopravnom inspekcijom ništa nije kao što se u medijima prenosi. 2012. godine izvršen je geotehnički izvid i idejno rješenje za gradnju predmetnog parkirališta. 2014. godine dobivamo građevinsku dozvolu. U međuvremenu rađena su ispitivanja na ukupno 6 bušotina. Krajem 2015. godine naručen je projekt te ponovno izvršeno desetak geodetskih ispitivanja. Nakon toga poduzete su sve odgovarajuće aktivnosti te su prije mjesec dana i započeli radovi. S gradilišta je odvezeno 800 kubika nasipa te je ostao bazen u kojem se skuplja voda. Valja napomenuti da se radovi vrše u 4. vodozaštitnoj zoni, što znači cca. 80 metara od postojećeg izvora. Moguće je da voda iz tog bazena, pri enormnim padalinama, u kapima stigne do izvora. Izvor funkcionira i nije zamućen. Da napomenem da se to pojavljuje samo za vrijeme jako obilnih padalina. Vodopravna inspekcija obišla je gradilište te utvrdila da do obustave radova neće doći. Temelji su uskoro gotovi i time se dobiva plato za parkiralište. Čude me izjave koje čitam u medijima i podignuta hajka. Naime, u okolini Raše bilo je svake godine zamućenja, no nije se radila takva negativna medijska pompa. Kad radovi budu gotovi, izvor će opet funkcionirati kao i do sada. Ne razumijem napade preko medija, a da me nitko nije kontaktirao, stoga ću u vezi svega spomenutog zatražiti odgovor od predsjednika Skupštine Vodovoda d.o.o.", poručio je Runko.

Dodajmo još da je Krizni stožer labinskog Vodovoda d.o.o. danas javio da je parametar mutnoće na Izvorištu Plomin sukladan  Pravilniku o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju te će se u toku današnjeg dana, vodoopskrba područja naselja Plomin, Plomin Luka, Vozilići i Kršan ponovno uspostaviti sa strane Izvorišta Plomin. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter