Voda iz klime u moru?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proteklog vikenda grupa gradana županijskom centru 112 prijavila je onecišcenje mora na plaži podno hotela Croatia u Dugoj uvali. More je bilo crno poput cadi i osjecao se miris fekalija, rekla nam je jedna od svjedokinja, želeci ostati anonimna. Dodala je da je crna mrlja vec za nekoliko sati nestala, no sumnja da se kanalizacija ispušta cesto, pod okriljem noci. Napomenula je da je onecišcenje teško uociti i pratiti jer se oni koji to rade vješto skrivaju.

Prijavu onecišcenja potvrdio nam je nacelnik opcine Marcana Marijan Kostešic, no smatra da je neutemeljena.

- Nakon prijave alarmirana su sva nadležna tijela koja po sili zakona moraju izaci na teren. No, situacija na plaži pobila je prijavu te grupe gradana buduci da onecišcenja nije bilo, kaže Kostešic.

Napomenuo je da ondje, na plaži, nema kanalizacije, vec da se ispust nalazi na sasvim drugoj lokaciji, na drugoj strani šetališta koje je udaljeno 800 metara od obale. Cijev koja je vidljiva na plaži je zapravo toplotna pumpa koja se koristi za potrebe hotela, odnosno grijanje vode, zakljucio je Kostešic.

Da onecišcenja nije bilo, rekao nam je i direktor hotela Croatia Dalibor Dužaic, koji je napomenuo da je u more iscurila voda iz klima koje su ovih dana cistili.

Službeni policijski zapisnik o zatecenom stanju na plaži u Dugoj uvali jucer nismo uspjeli dobiti. Glasnogovornica PU istarske Nataša Rogic Jukopila uputila nas je da joj pošaljemo upit te da ce nam odgovoriti u zakonskom roku od 15 dana.

Iz Lucke kapetanije, odnosno odjela inspekcijskih poslova, kazali su nam da se ne radi ni o kakvom onecišcenju koje dolazi s mora te da se obratimo Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva iz kojeg pak do jucer nismo uspjeli saznati što je utvrdeno i je li zaista došlo do onecišcenja mora na plaži koju dnevno posjeti stotine turista iz hotelskog kompleksa.


Podijeli: Facebook Twiter