Voda bitna za reguliranje težine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Voda sudjeluje u gotovo svim biokemijskim procesima u organizmu. Vrlo je važna u održavanju vitalnosti, a pravilan dnevni unos tekucine preduvjet je za zdravlje cjelokupnog organizma, ali i za ljepotu. Preporuceni dnevni unos vode hranom i tekucinama je dvije do tri litre na dan, ovisno o dobi, tjelesnoj masi, aktivnosti, temperaturi okoline i nacinu prehrane.

Jedan od vrlo bitnih faktora u kontroli tjelesne mase jest unos dovoljne kolicine vode. Dehidrirani organizam usporava sve svoje tjelesne funkcije, ukljucujuci i metabolizam. Voda sudjeluje u procesu sagorijevanja kalorija, a produkti tog sagorijevanja su toksini, koji se opet uz pomoc vode mogu odstraniti iz tijela. Tijekom mršavljenja unos vode ima vrlo važnu ulogu. Pocetni gubitak kilograma zapravo je gubitak tekucine iz organizma, što je vrlo opasno jer dovodi do dehidracije. Ona se manifestira kao umor, malaksalost i groznica. Tekucinu treba kontinuirano nadoknadivati ne bi li njena razina u našem tijelu bila stalna. Stoga je valja piti u malim kolicinama tijekom cijeloga dana.

Žene imaju manju mišicnu masu od muškaraca, a voda je velikim dijelom pohranjena u mišicima. Žensko tijelo skladišti manje vode i brže dolazi do dehidracije pa žene moraju cešce nadoknadivati tekucinu. Ponekad se dogada da ne znamo razlikovati glad od žedi. Stoga bismo prije no što posegnemo za hranom trebali razmisliti jesmo li možda dehidrirani te popiti cašu prirodne mineralne ili izvorske vode.


Podijeli: Facebook Twiter