Vođa Al-Kaide poziva na otmice ljudi sa Zapada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vođa Al-Kaide Ayman al-Zawahiri pozvao je muslimane da otimaju ljude sa Zapada, pridruže se sirijskoj pobuni i podupru uvođenje šerijata u Egiptu, objavio je SITE Monitoring, pozivajući se na film iz dva dijela objavljen na islamističkim mrežnim stranicama.

Zawahri je pozvao na otmicu "državljana zemalja koje se bore protiv muslimana kako bi oslobodile naše zarobljenike" i pohvalio je otmicu Warrena Weinsteina, sedamdesetjednogodišnjeg američkog humanitarnog radnika u Pakistanu lani, prenosi Reuters.

Vođa Al-Kaide optužio je međunarodnu zajednicu da sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu daje "dozvolu za ubijanje" u pokušaju da se obračuna s narodnom pobunom. U sirijskoj pobuni protiv vlade sudjeluju i islamističke skupine.

"Pozivam sve muslimane, posebno u zemljama koje graniče sa Sirijom, da ustanu i svim silama pomognu našoj braći u Siriji", dodao je Zawahiri.

Al-Kaidin vođa, rođen u Egiptu, kritizirao je usto egipatsku vladu zbog korupcije, ističući da se u toj zemlji vodi bitka između sekularne manjine i muslimana koji žele uvesti šerijat i osloboditi se američkog utjecaja. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter