Voda 11 posto skuplja, iduće godine računi još viši

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

- Od 1. travnja, zbog novouvedene naknade za korištenje voda, koja je prihod Hrvatskih voda, računi za vodu viši su između sedam (tvrtke) i 11 posto (domaćinstva). To bi moglo značajno opteretiti poslovanje turističkih kompanija koje su značajni potrošači vode, upozorila je na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK-Županijske komore Pula predsjednica Komore Jasna Jaklin Majetić.

No, to nije sve kada je o poskupljenju riječ: direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina upozorila je da se spomenuta naknada, koja je zasad neoporeziva i iznosi 2,85 kuna po potrošenom kubiku, prema Zakonu o vodama, od 1. siječnja 2015. "seli" u cijenu vode te postaje oporeziva. To će, u konačnici, dodano povisiti račun, i to tri posto po kubiku vode za domaćinstva te 1,5 posto za gospodarstvo. 

- To nas ljuti, revoltirani smo, samo nam se kaleme troškovi, a nemamo dodatnih izvora. Stoga smo putem Grupacije vodovoda i kanalizacija od Hrvatskih voda Ministarstva poljoprivrede zatražili da odgode primjenu odredbe kojom će se od iduće godine ponovno povisiti račun za vodu, rekla je Šuperina te napomenula da je cijena vode u ovoj tvrtki već devet godina nepromijenjena.

Podržala ju je Jaklin Majetić, ali i ostali gospodarstvenici koji su prisustvovali sjednici GV-a. Što se vode tiče, ima i jedna dobra vijest: ima je dovoljno poteškoća u opskrbi, kako je izvijestila direktorica, neće biti, čak i da ne padne kiša do kraja godine.

O problemima s kojima se susreću u poslovanju, ali i o ključu uspješnosti vlastitih tvrtki govorili su predstavnici Grupe Uljanik, Istragrafike, PPC-a Buzet, Drives&Motorsa, Vlado elektronike i Sipra.

Milan Damijanić, direktor građevinske tvrtke Vladimir Gortan, problematičnim smatra izmjene Zakona o javnoj nabavi, prema kojem, umjesto javnih natječaja, jedinice lokalne samouprave i županije donose pravilnike prema kojem odabiru izvođače radova za poslove do 500.000 kuna. Damijanić je kazao da Gortan i tvrtka De Conte od 1. siječnja zbog tog pravilnika nisu dobile niti jedan posao. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter