Vocu u cast, gostima u slast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Festival vocarskih proizvoda pod nazivom «Fešta od fruti» koji je prvi put održan u Kaldiru privukao je veliki broj posjetitelja iz svih krajeva Istre.

U staroj kaldirskoj školi domace proizvode izložilo je desetak vocara, ponajviše s podrucja Kaldirštine gdje se gotovo svaka obitelj bavi uzgojem voca. Posjetitelji su mogli kušati i kupiti marmelade, kompote, džemove, sokove, rakije, octe, kolace i razna vocna jela od jabuka, šljiva, kruška, breskvi, dunja, marelica, jagoda, smokvi, višnji, trešnji, kao i raznih sorti grožda, mednih proizvoda i maslina.

U staroj školi mogli su se razgledati radovi ucenika nižih razreda motovunske škole, ali i kupiti cašice koje su oslikali. Program su vodile organizatorice susreta Valentina Štefanic i Anita Rabak iz Udruge mladih Kaldir, a festival je završio zabavom uz bendove Trio Špak i Duo Amaro. Atrakcija festivala bio je gastronomski show u kojem je ugostitelj Ivan Štefanic demonstrirao pripremu purice u kiselim jabukama i njoke sa šljivama.

Organizatore je poslužilo vrijeme, a ako tako bude i sljedece godine, festival bi mogli iz limitiranog prostora stare škole preseliti na prozracne ulice Kaldira s kojih puca pogled na slikoviti Motovun i dolinu Mirne. No, vec i s premijernom manifestacijom su uspjeli u svom cilju - promociji Kaldira i kaldirskog voca.


Podijeli: Facebook Twiter