Voce na tisucu nacina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi koji vole voce i vocne preradevine: marmelade, sokove, džemove, kompote, sirupe, rakije, ali i vina, maslinova ulja, te med i pcelinje proizvode zacijelo su uživali na kaldirskoj Fešti od fruti, koju je protekle nedjelje, trecu godinu za redom, organizirala Udruga mladih Kaldir.

Na štandovima, pod šatorom pred satarom školom, svoje su proizvode na degustaciju nudili lokalni vocari, vinari, pcelari i bio-proizvodaci Livio Prodan, Josip Dantinjana, Benvenuti vina, Ratko Rabak, Vina Bertoša, Ivan Štefanic, Igor Božic, Vinko Dantinjana, Vlado Božic, Mario Štefanic i Franko Šegon.





Djevojke su ondje, na otvorenom pripremale marmeladu, a posjetitelji su je, onako svježu, mogli kušati na kriškama kruha ili u svježim još toplima palacinkama koje su se pekle pred školom.

Njihovi stariji sumještani demonstrirali su pecenje rakije u lambiku, koje zbog novih zakonskih propisa pomalo pada u zaborav. Kako zaboravu ne bi prepustili svoju bogatu poljoprivrednu tradiciju Kaldirci su pripremili i izložbu starih alata kojima su se na poljima, u vocnjacima, podrumima i svakodnevici koristili njihovi stari.





Nacelnik Motovuna Slobodan Vugrinec je zahvalio Udruzi mladih Kladir koje iz godine u godinu organizira sve bolju Feštu od fruti. Naglasivši kako se 60 posto voca proizvedenog u Istri proizvodi upravo u ovom kraju, stoga ocekuje da ce se u prostoru škole u dogledno vrijeme poceti ostvarivati zamisao o centru za vocarstvo.

Na pocetku Fešte od fruti vocari su imali prigode poslušati strucno predavanje o zaštiti bila i gnojidbi, koje su održale strucne djelatnice Fitoprometa iz Zagreba.

Kulminacija fešte bio je gastro-show u kojem su sudjelovali Konoba Vinja i Hotel Lovac iz Pazina, te Hotel Kaštel iz Motovuna. Njihovi su kuhari od organizatora dobili jabuku, piletinu i rižu, od cega su svojim umijecem uz vlastite kulinarske tajne i dodatke trebali pripremiti jelo koje ce zadovoljiti ocjenjivacki sud. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter