Voće je okosnica razvoja Kaldirštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fešton od fruti, devetom u nizu, okrunjena je ovogodišnja sezona voća u Kaldiru. Za razliku od prethodnih godina kada su Kaldirci samo ovom feštom promovirali svoj, po voću nadaleko poznat kraj, ove su godine, u organizaciji Udruge Kaldir, od svibnja Kaldirskim placom od fruti u svom kraju gostima namjernicima nudili domeće svježe i nadasve kvalitetno voće.

Budući da su tijekom ljetnih mjeseci nudili sezonsko voće, u završnici, na Fešti od fruti, osim upravo dozrelog grožđa, jabuka, krušaka, šljiva, šipka i drugog voća ponudili su i razne prerađevine od voća od džemova do sokova. Sve su ovo posjetitelji mogli degustirati, ali i po prigodnim cijenama kupiti voće i druge proizvode OPG-a Aleksandre Božić, OPG-a Davide Beletića, OPG-a Deana Bona, OPG-a Vinka Dantinjane, OPG-a Ratka Rabaka, OPG-a Dejana (Cvetka) Laganisa, OPG-a Livia Prodana, OPG-a Kristijana Cvitka, OPG-a Tarcizia Laganisa, a tu su bila i izvrsna vina Benvenuti, Bertoša, Fakin i Tomaz. Uz to mogle se nabaviti gljive, sir, domaće kobasice i panceta, a za sjećanje na ovaj dan i pokoji suvenir.

Naravno, bila je tu i 20-tak metara duga štrudla od jabuka, a nudili su se i "njoki s krekami", koje je pripremala Vera Bertoša.

- Prodali smo ih baštanca. Ljudi ih kupuju, a za su in dobi, kaže Vera. Pojašnjavajući, na naše pitanje, kako ih izrađuju od tijesta u koje umijese šljivu bez koštice, a nakon što se skuhaju umoče se u šećer, ulje, cimet i krušne mrvice.

Priredbe u središnjoj Istri, poglavito one koje sadrže i gastro kutak, ovog su ljeta bile nezamislive bez Kristijana Benića i Martina Špačeka, pobjednika kulinarskog TV showa 3, 2, 1 kuhaj. Oni su u Kaldiru pripremali svinjski kare s umakom od šljiva u crnim vinu i pileće medaljone s jabukama u narančinom soku i crnom vinu.

- To vuče na slatko-kiseli okus da se ne bi tuklo sa šljivama, kaže Špaček, dodajući kako su se za kombinaciju mesa i voća, opredijelili zato jer kuhaju u Kaldiru i fešti posvećenoj voću. Kombinacije mesa i voća u kuhinji veoma su velike, samo, nastavlja Špaček, treba pametno odabrati koje se meso pripremiti s odgovarajućim voćem. Uz svinjetinu ne ide samo šljiva, već i jabuka i kruška. Može se koristiti bijelo grožđe i bilo kakvo južno voće.

- Mogućnosti korištenja voća u kuhinji su velike, ali se još uvijek nedovoljno koriste, poručuje Špaček.

Uvodeći u program kroz koji su vodili Dražen Turina Šajeta i Kristijan Nemet, predsjednik Udruge Kaldir, Robi Bertoša, zahvalio je svim članovima Udruge i onima koji na bilo koji način podupiru njihov rad. K tomu pozvao je i sve koji mogu doprinijeti Udruzi da joj se priključe kako bi doprinijeli razvoju ovog kraja. Zahvalama se priključio i Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun ističući zasluge Udruge Kaldir koja je nastavila rad Udruge mladih Kaldir zahvalio je i Županiji koja je pripomogla registriranju nove udruge.

- Udruga Kaldir je ambiciozna i dobro organizirana. To je pokazala tijekom održavanja Placa od fruti iza kojeg stoji veliki rad i požrtvovnost. Nećemo obećavati centar voćarstva, ali već je pokrenuta sanacija škole. Građevinski projekt je već gotov, a kroz udrugu, uz našu potporu, na gornjem katu će biti uredi za poduzetnički inkubator, a u prizemlju multimedijski i prodajno izložbeni prostor, rekao je Pahović.

Fešta od fruti je i prigoda u kojoj mali Kaldrici gostima predstavljaju svoje aktivnosti, pa su tako i ove godine priredili zanimljiv glazbeni i scenski program. Nakon što su posjetitelji mogli uživati u voću, voćnim prerađevinama te eno-gastronomskoj ponudi mogli su se i zabaviti uz Malvaziju band i DJ-a Marka Šurki Šurana, a tijekom cijelog dana program je pratio Bambus bend. Uz njihovu glazbu mogli su pratiti kuhanje domaće marmelade, pečenje palačinki, štrudle od jabuke, jabuka u pivskom tijestu i štošta još što je nudio program čije su održavanje potpomogli Općina Motovun i TZ Općine Motovun. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter