Voće je nadjačalo cvijeće

(D. ŠIŠOVIĆ)
(D. ŠIŠOVIĆ)

U zagrebačkom hotelu Esplanade u ponedjeljak je u organizaciji udruge Vinistra održano jubilarno peto "en primeur" kušanje malvazija iz berbe 2015., za vinske znalce iznimno ekskluzivan događaj jer je riječ o vinima koja će se tek za nekoliko mjeseci pojaviti na tržištu. Ova degustacija, u kojoj je sudjelovalo 50 istarskih proizvođača malvazije, bila je namijenjena u prvom dijelu vinskim profesionalcima odnosno ugostiteljima, distributerima, sommelierima, novinarima i sličnima, a u drugom dijelu svim zainteresiranim građanima.

Četiri klimatske podregije

Na otvorenju degustacije uzvanike su pozdravili predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti i direktorica Sektora za poljoprivredno-prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore Božica Marković, koja je najavila da će i istarski vinari biti uključeni u projekt HGK Vina Croazia - Vina Mosaica u sklopu kojeg će se najbolja hrvatska vina predstavljati na posebnim prezentacijama u SAD, Kanadi, Švicarskoj i Srbiji, na sajmovima u Velikoj Britaniji, Srbiji i Poljskoj, te na brojnim manifestacijama u Hrvatskoj.

Uvodničar ovog petog "en primeur" kušanja 50 mladih istarskih malvazija bio je sommelier Sandi Paris, koji je u svojoj prezentaciji Istru podijelio na četiri klimatske podregije: jugozapadna Istra je malvazijama iz zadnje berbe dala dominantno voćne arome, za razliku od prijašnjih godina kada je u mirisu malvazije dominirala akacija i druge cvjetne arome; zatim zapadnu Istru odnosno prostor između Lima i Mirne u kojemu kod malvazija dominiraju arome zrelog i egzotičnog voća; sjeverozapadnu Istru odnosno prostor od Mirne do Savudrije i slovenske granice gdje kod malvazije iz zadnje berbe dominiraju zelenožuta boja, voćni okusi i punoća tijela; i naposljetku središnju Istru čije su malvazije svjetložute i izrazite voćne arome, a za cijelu Istru za malvazije je karakteristično da su to već skoro potpuno zaokružena vina. Zbog izuzetno povoljne godine zrioba je počela ranije, ali je zbog suše trajala duže, grožđe je imalo više šećera nego inače, voćne su arome generalno potisnule one cvjetne, i rezultat su već sada prilično skladna i harmonična vina u kojima se već može uživati, zaključio je Sandi Paris.

Sljubljivanje sira i malvazije

Uz mlade malvazije iz pedeset istarskih vinarija, gostima su kao vrlo skladan zalogaj uz kušanje vina ponuđeni i sirevi žminjske mljekare Latus.

Od uzvanika ove degustacije - sommeliera, vinskih trgovaca i distributera, kolega novinara, i enologa iz sjevernohrvatskih vinskih kuća - mogle su se čuti nepodijeljene vrlo pozitivne ocjene kvalitete istarskih malvazija iz aktualne berbe, koja se među vinskim stručnjacima od ranije načelne prognoze sada prometnula i u dokazanu najkvalitetniju berbu u posljednjih nekoliko godina, a kako je istarska malvazija već stekla status obavezne ponude na vinskim kartama kvalitetnijih restorana pogotovo u Zagrebu i Dalmaciji, tako će sve što je pokazano na petoj "en primeure" degustaciji istarskih malvazija u zagrebačkoj Esplanadi nedvojbeno vrlo lako naći put do vinoljubaca iz cijele zemlje, a i šire.

Bandić zbog bolesti nije mogao kušati malvaziju

Degustaciju u hotelu Esplanade posjetio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ali kako zbog operacije sinusa i uzimanja antibiotika nije mogao kušati ponuđene malvazije, tako je samo obišao degustacijsku halu i izrazio zadovoljstvo što se u Zagrebu predstavljaju istarska vina kao "najbolja vina u ovom dijelu Europe". (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter