Voce i povrce koži daju zdraviju boju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak i samo nekoliko tjedana jedenja voca i povrca popravit ce vam boju kože, objavili su znanstvenici.

Istraživaci škotskog sveucilišta St. Andrewsa promatrali su prehranu 35 osoba i otkrili snažniju koloraciju u onih koji jedu zeleno, objavio je BBC.

Prethodna su istraživanja vec ustanovila da takva promjena osobu cini privlacnijom.

Drugi znanstvenici kažu kako ta studija objavljena u internetskom casopisu PLoS One možda ne odražava sasvim precizno odnos izmedu konzumiranja i izgleda.

Vec je neko vrijeme poznato da neki žuti i crveni pigmenti zvani karotenoidi kojih ima u raznom vocu i povrcu imaju utjecaj na kožu. No još nije jasno koliki je utjecaj normalne zdrave prehrane.

Znanstvenici sa St. Andrewsa angažirali su 35 studenata, uglavnom bijelaca, i šest tjedana pratili koliko voca i povrca konzumiraju. Ti dobrovoljci nisu smjeli ici u saunu niti nanositi sredstva za samotamnjenje. Posebnim je instrumentom analizirana boja njihove kože prije, za vrijeme te nakon testiranja.

Rezultat pokazuje da promjena u kolicini konzumiranog voca i povrca može dovesti do razlike u tonu kože: više voca i povrca pridonosi tamnjenju prirodne crvene i žute koloracije kože.

Ranija istraživanja iste skupine znanstvenika pokazala su vezu izmedu privlacnosti lica i cak i najmanje takve promjene u tonu kože.


Podijeli: Facebook Twiter