Voće i okićena žica za izbjeglice

Ironični performans na granici (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Ironični performans na granici (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Nedaleko pograničnog prijelaza Slum-Rakitovec na Ćićariji, desetak kilometara udaljenog od Buzeta, članice Foruma žena SDP-a Buzeta izvele su u srijedu performans dočeka izbjeglica kojim su željele ukazati na besmislenost postavljanja bodljikave žice u gostoljubivoj Istri.

- Poželjele smo pokazati i humano lice EU-a te ponuditi izbjeglicama voće i vodu. Čekale smo ih i čekale, ali osim nekoliko srna i zečeva, koji će najvjerojatnije stradati zapetljani u žicu i izmasakrirani, nismo vidjele nikoga, kaže predsjednica buzetskog Foruma Snežana Andrejev Majcan. Navodi da je Hrvatska lani ostvarila oko 13 milijuna dolazaka turista, "što nas predstavlja kao izuzetno sigurnu i gostoljubivu zemlju, a treba znati da su turisti pod puno manjom kontrolom nego izbjeglice. Do sada je zabilježen prolazak preko 500.000 izbjeglica koje su organizirano ušle, zbrinute, registrirane i isto tako organizirano i bez incidenata provezene kroz Hrvatsku preko dogovorenih ruta u druge zemlje. Šef UNHCR-a koji je prošao niz zahtjevnih misija po svijetu, kaže da još nikad nije vidio ovako kvalitetnu koordinaciju. Na ljude koji rade lavovski posao oko zbrinjavanja izbjeglica možemo biti izuzetno ponosni, ali možemo biti i izuzetno ogorčeni na bodljikave žice koje niču oko nas, rekla je Andrejev Majcan.

U sklopu performansa, dalekozorom su promatrale bespuća Ćićarije i okitile žilet-žicu novogodišnjim ukrasima i lopticama. "U vrijeme kada se ljudi daruju, poštuju, vole i cijene, želimo čestitati Božić onima koji su postavili žicu", poručile su. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter