Voćarski raj za cijelu Istru, a i šire

U sajamskom dijelu manifestacije nuđeno je svježe kaldirsko voće i razne prerađevine od voća
U sajamskom dijelu manifestacije nuđeno je svježe kaldirsko voće i razne prerađevine od voća

Osmi puta, u organizaciji Udruge mladih Kaldir, u Kaldiru je u nedjelju održana Fešta od fruti, sajamska i gastronomska manifestacija koja za cilj ima predstaviti potencijale voćarstva kao najzatupljenije gospodarske grane u kaldirskome kraju. Procjenjuje se da na području Kaldira uspijeva između trećine i polovice svega voća koje se proizvodi u cijeloj Istri, a kaldirsko voće, poglavito kruške, već godinama je privlačna atrakcija na tržnicama svih istarskih gradova i riječkoga područja, a i šire.

Džemovi, kompoti likeri, vina…

Fešta od fruti, međutim, ide korak dalje od predstavljanja svježe ubranog voća, nastojeći pokazati i kreativnost prerađivača voća iz kaldirskog kraja. Iako je to djelatnost koja je tek u začetku, kaldirski proizvođači već mogu ponuditi desetke registriranih proizvoda od voća: pekmeze, džemove, namaze, kompote, sušeno voće, rakije, likere, vina, kolače s voćem i štošta drugo, a već se godinama najavljuje osnivanje razvojnog centra za voćarstvo u kaldirskoj staroj školi, što bi bio značajan doprinos daljem razvoju prerađivačke djelatnosti u ovome kraju, ali i boljem marketingu kaldirskog voća i voćnih proizvoda.

Uz sajamsku ponudu voća i voćnih prerađevina, posjetitelji Fešte od fruti mogli su se zabaviti i uz glazbeni program, dječju priredbu, nagradne igre, gastro show, a u posebnim degustacijskim programima nuđene su palačinke s na licu mjesta pripremanom marmeladom od miješanog voća, osam metara dugačka štrudla s kaldirskim jabukama te kaldirske jabuke u pivskom tijestu.

Sve kvalitetniji proizvodi

Osmu kaldirsku Feštu od fruti u nedjelju je otvorila istarska dožupanica Giuseppina Rajko, a na otvorenju je motovunski načelnik Tomislav Pahović podsjetio da je Udruga mladih Kaldir za svoj entuzijazam, koji do izražaja dolazi ponajviše u organizaciji fešte od fruti, ove godine dobila i nagradu Općine Motovun. U ime županijskog Odjela za poljoprivredu manifestaciju je pozdravio i podržao Mladen Milohanić, istaknuvši da se u Kaldiru iz godine u godinu mogu vidjeti i kušati sve kvalitetniji proizvodi. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter