VN Monaca: Nico Rosberg za povijest

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nijemac Nico Rosberg u Mercedesu pobjednik je Velike nagrade Monaca u Formuli 1, šeste utrke sezone vožene danas ulicama Monte Carla. Prva je to Rosbergova pobjeda u sezoni tijekom koje su pobjednički šampanjac dvaput ispili Vettel i Alonso te jednom Räikkönen, druga u njegovoj karijeri nakon što je lani bio najbrži na VN Kine. Potvrdilo se pravilo treće sreće za 27-godišnjeg Nijemca, jer nakon što u Bahreinu i Španjolskoj nije uspio kapitalizirati "pole position", na uskim ulicama Monte Carla, najbolja startna pozicija pokazala se kao ogromna prednost. Ni dva izlaska sigurnosnog automobila, ni polusatni prekid, ni činjenica da se utrka rastegla na dva sata i 20 minuta, ništa nije moglo omesti Rosberga. Vodio je od starta do cilja i na kraju zasluženo slavio u Monte Carlu gdje je tijekom vikenda bio najbrži na sva tri slobodna treninga, kvalifikacijama te potom i na utrci.

Tako je petu godinu zaredom najbrži na kvalifikacijskom treningu za VN Monaca prvi presjekao ciljnu vrpcu, a usto je Rosberg ušao u zlatnu knjigu Formule 1 jer je stigao do pobjede na istoj stazi na kojoj je slavio i njegov otac Keke, što se u povijesti najbržeg oktanskog cirkusa na svijetu nikad ranije nije dogodilo. Naime, Keke Rosberg, svjetski prvak iz 1982. godine u Williamsu, jednu od svojih pet pobjeda u karijeri ostvario je 1983. godine u Monte Carlu. Točno 30 godina kasnije, najbrži je bio njegov sin Nico.

Pobjedničko postolje upotpunio je dvojac iz Red Bull-Renaulta, Sebastian Vettel i Mark Webber, a drugim mjestom aktualni trostruki svjetski prvak povećao je vodstvo u ukupnom poretku ispred Kimija Räikkönena i Fernanda Alonsa, jer je Finac zauzeo deseto mjesto, dok je Španjolac bio sedmi. Gubitnik u utrci koja nije donijela pretjecanja na vrhu, ali je zato bilo uzbudljivo iza leđa onih najboljih, bio je i Lewis Hamilton. Naime, Britanac u Mercedesu izabrao je najgori trenutak za odlazak u boksove na promjenu guma, neposredno prije nego što se Felipe Massa zabio u ogradu i tako izazvao izlazak sigurnosnog automobila, zbog čega je upao u gužvu i izgubio dva mjesta te s druge skliznuo na četvrtu poziciju. Sljedeća utrka je VN Kanade koja će se voziti u Montrealu, na stazi Gilles Villeneuve 9. lipnja. (I. CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter