VN Malezije u sjeni incidenta između Rossija i Marqueza

 Valentino Rossi i Marc Marquez zajedno u zavoju (AFP)
Valentino Rossi i Marc Marquez zajedno u zavoju (AFP)

Dani Pedrosa, Španjolac koji brani boje Honde, slavio je u klasi MotoGP na Velikoj nagradi Malezije, pretposljednjoj utrci sezone voženoj na stazi Sepang. No, puno više od pobjede kojom je Pedrosa skočio na četvrtu poziciju u ukupnom poretku, nakon utrke pričalo se o bliskom kontaktu između Valentina Rossija i Marca Marqueza u sedmom krugu, kad je u zavoju "il dottore" nogom odgurnuo svog rivala koji je pao i potom odjurio do treće pozicije. Dugo su suci vijećali i na kraju odlučili da Rossiju ostaju osvojeni bodovi, ali će na VN Valencije, posljednjoj utrci sezone koja će se voziti 8. studenog, krenuti sa zadnje pozicije.

Kako je Rossijev momčadski kolega iz Yamahe, Španjolac Jorge Lorenzo, jučer osvojio drugo mjesto i zaostatak za liderom smanjio na sedam bodova, nekoliko je mogućih raspleta u Valenciji. Prvo mjesto nosi 25 bodova i ako Lorenzo pobijedi, Rossi mora osvojiti drugo mjesto koje bi mu donijelo 20 bodova i naslov prvaka. U slučaju, pak, da Lorenzo bude drugi, Rossi mora biti treći jer bi mu osvajanje četvrtog mjesta donijelo 13 boda čime bi se poravnao sa Španjolcem, kojem bi pripao naslov svjetskog prvaka jer je u sezoni slavio šest puta, za razliku od Rossija koji ima četiri pobjede. Bilo kako bilo, uzbuđenja na "danu izbora" neće nedostajati niti u svijetu oktanskog cirkusa.

- Marquez je pokazao da je ono što je najavio istina, da će napraviti sve ne bi li me spriječio da stignem do titule. Nisam želio da padne, to nije bila moja namjera, želio sam ga samo izbaciti iz idealnog pravca, natjerati ga da ode široko kako bih mu lakše pobjegao. Dodirnuli smo se, ali nije istina da sam ga udario nogom, on je mene dodirnuo štitnikom i izgubio sam oslonac. Želio sam ga samo usporiti, nije to bila nikakva reakcija i ovo je ružan epilog za sve. Bilo je lijepo nadigravati se s Lorenzom, ali Marquez je odlučio da on mora presuditi i napravio nešto što se u sportu jako rijetko viđa - prebacio je Valentino Rossi krivicu za incident, istaknuvši pritom da još nije odlučio hoće li nastupiti u Valenciji.

Onaj tko je u cijeloj ovoj priči izvukao deblji kraj iznio je sasvim drugačiju verziju događaja.

- Sve se vidjelo i lako je zaključiti što se dogodilo. Dobro sam branio svoju poziciju i onda me u zavoju broj 14 Rossi pogledao i kada mi se približio udario me nogom nakon čega sam završio na zemlji. U nogometu bi za to dobio crveni karton i morao napustiti teren, dok sam ovdje ja završio u boksu, a on se nastavio utrkivati. Možda je bio nervozan, ali mi se ovdje igramo životom i nadam se da će slučaj završiti ovako. Valencija? Ništa se neće promijeniti, krenut ću sa strta sa željom da pobijedim - rekao je Marc Marquez.

U klasi Moto2 Francuz Johann Zarco stigao je do osme pobjede u sezoni u kojoj je već davno proslavio naslov svjetskog prvaka. U klasi Moto3 slavio je Portugalac Miguel Oliveira i tako zadržao teoretske šanse da stigne do naslova jer prije Valencije za Britancem Dannyjem Kentom, koji je jučer bio sedmi, zaostaje 24 boda. (I. CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter