Vlatko Markovic u Becu umjesto na sudu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatko Markovic danas se nije pojavio na zagrebackom Županijskom sudu koji bi trebao odluciti je li povrijedio gay populaciju izjavom da za hrvatsku nogometnu reprezentaciju ne bi mogao nastupiti deklarirani homoseksualac jer "nogomet igraju samo zdravi ljudi".

Njegov odvjetnik ispricao ga je službenim obvezama, to jest sastankom u Becu s tajnikom nogometnog saveza Austrije.

Markovica su za diskriminaciju tužile lezbijska grupa Kontra i Centar za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak koje smatraju da je celnik HNS-a i ranijim izjavama dokazao da je homofobna osoba.

Udruge tvrde da isprika zbog diskriminirajucih izjava nije dovoljna te da sud mora Markovica obvezati da o svom trošku tijekom reprezentativne utakmice na stadionu postavi cetiri transparenta s natpisom "Stop LGBT diskriminaciji".

Markovicu posebno prigovaraju što je homoseksualnost nazvao bolešcu i podsjecaju da je stav svjetskih i nacionalnih mjerodavnih institucija suprotan. Homoseksualnost nije bolest, a diskriminacija na temelju seksualne orijentacije kažnjiva je po hrvatskim zakonima, kažu u Iskoraku i Kontri.

U odgovoru na tužbu Markovic je naveo da je njegova izjava u Vecernjem listu pogrešno shvacena te da se odmah nakon objave ispricao.

"Smatram da nisam niti jednu osobu povrijedio i da nije bilo žrtava moje diskriminacije pa je iz tog razloga tužba u cijelosti neutemeljena", napisao je Markovic. Dodao je da njegov "nastup kroz cijeli dosadašnji život, kao i postupci, nikada nisu ukazivali na diskriminiranje u bilo kojem smislu pa niti spolne orjentacije".

Odvjetnici Iskoraka i Kontre traže da sud donese odluku nakon što na iducem rocištu sasluša obje strane. Iste su udruge zbog slicne izjave nedavno tužile i izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamica, no sud je zauzeo stav da je Mamic koristio pravo slobode govora i iznosio svoje mišljenje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter