Vlatka Horvat u vodnjanskoj Apoteci

(B. VINCEK)
(B. VINCEK)

Samostalna izložba Vlatke Horvat naziva "Što ostaje" otvorena je sinoć u vodnjanskoj Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost, kojom je počeo i ciklus izložbi naziva "Privremeni susreti".

Umjetnica se u Istri predstavlja s dvije izložbe – "Po planu", otvorenoj u petak u pulskoj galeriji Anex, te s ovim vodnjanskim hommageom samom prostoru stare apoteke koji sada ima novu (umjetničku) svrhu i život.

Rad koji je Horvat izložila u Apoteci je izvedbeno jednostavan - koliko je i višeslojno konceptualan. Radi se o radu koji je istovremeno u nestajanju i nastajanju. Da pojasnimo: u centru galerijskog prostora nalazi se stup A4 papira na kojima je crvenim pečatom ispisano pitanje "WHAT REMAINS", a od posjetitelja galerije se očekuje da sa sobom uzmu po jedan primjerak.

Dok se snop papira smanjuje rad nestaje, no sam čin uzimanja je ujedno i jedini dinamički element postava. Dok sam predmet nestaje događa se stvaranje, a kad nestane i zadnji papir, ostat će samo pitanje: "Što ostaje?"

Kustosica Branka Benčić u svom tekstu pojašnjava da su radovi Vlatke Horvat "usredotočeni na geste reorganizacije prostora, te prostornih i društvenih odnosa između predmeta, tijela i elemenata arhitekture, a interes umjetnice usmjeren je na proturječja i neizvjesne aspekte interakcija između subjekta i objekta te konteksta i okvira unutar kojih se oni susreću".

Vlatka Horvat rođena je 1974. godine u Čakovcu, a dosad je imala samostalne izložbe u Disjecta Contemporary Art Center (Portland), BU Art Gallery (Boston), annex14 (Zurich), Rachel Uffner Gallery (New York), Zak|Branicka (Berlin), Bergen Kunsthall, the Kitchen New York), medu brojnim drugima. Realizirala je autorske projekte za Volt Bergen, Marta Herford Museum, Oktobarski Salon (Beograd), MoMA PS1 (New York), Galeriju Skuc (Ljubljana) i 11. Istanbulski bijenale.

Nakon 20 godina u SAD-u, trenutno živi u Londonu, gdje je 2009. doktorirala na odjelu Visual Culture and Performance na Roehampton University. Radove Vlatke Horvat zastupaju galerije Zak|Branicka (Berlin), Rachel Uffner (New York) i annex14 (Zurich).

Istarske izložbe Vlatke Horvat organizirali su MMC Luka i Apoteka, a autorica će u listopadu gostovati u Galeriji SC u Zagrebu. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter