Vlasti u Venezueli koriste prekomjernu silu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Venezuelske snage sigurnosti upotrijebile su prekomjernu silu kako bi suzbile protuvladine prosvjede, ubivši od travnja desetke ljudi i pritvorivši gotovo 5000, od kojih je 1000 još u pritvoru, objavila je u utorak agencija UN-a za ljudska prava.

Po preliminarnim podacima koji se temelje na 135 intervjua provedenih na daljinu i u Panami, UN navodi da je istražio 124 smrtnih slučajeva i utvrdio da su za 46 odgovorne snage sigurnosti, a 27 provladine oružane skupine, dok za ostale još nije jasno tko je odgovoran.

"Zabrinuti smo da situacija u Venezueli eskalira i ta kršenja ljudskih prava ne pokazuju znakove popuštanja pa smo zabrinuti zbog smjera u kojem se situacija razvija", rekla je glasnogovornica UN-a za ljudska prava Ravina Shamdasani novinarima u Ženevi.

"Odgovornost za kršenja ljudskih prava o kojima govorimo u najvećoj je mjeri na vladi."

Venezuelu od travnja potresaju prosvjedi kojima se traži odlazak socijalističkog predsjednika Nicolasa Madure zbog velike političke i gospodarske krize u zemlji. Do sada je poginulo najmanje 125 ljudi.

U nedjelju je skupina muškaraca u vojnim odorama napala vojnu bazu u Valenciji pozivajući narod na pobunu protiv vlasti. Vojska tvrdi da je napad izvela skupina civilnih kriminalaca obučenih u vojne odore i jedan poručnik dezerter.

Maduro je ocijenio da je riječ o terorističkom napadu i optužio desnicu da ga želi svrgnuti s vlasti uz potporu Washingtona. Venezuelanska vojska do sada se nije odazvala pozivima oporbe da joj se pridruži. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter