Vlasti u BiH imaju kriterij: Pij malo, pij dobro

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državne institucije Bosne i Hercegovine za piće i hranu planiraju izdvojiti više od 930 tisuća eura tijekom ove godine, a dio tog novca namijenjen je i kupnji kvalitetnih vina i whiskyja, za što bi se mjesečno u prosjeku trebalo izdvojiti po tri tisuće eura, prenose u ponedjeljak banjolučke "Nezavisne novine".

Direktor Službe za zajedničke poslove BiH Siniša Perković potvrdio je kako je upravo raspisan međunarodni natječaj za nabavku hrane i pića vrijedan 1,82 milijuna konvertibilnih maraka (930,9 tisuća eura). Pritom je za piće planirano 300 tisuća KM (153,4 tisuće eura), u što je uračunato i 73 tisuća KM (37,4 tisuće eura) za kupnju kvalitetnih vina, whiskyja i drugih alkoholnih pića. Perković tvrdi kako se ne radi o velikim iznosima pa ni kada je riječ o šest tisuća KM (tri tisuće eura) koliko se mjesečno kani osigurati za alkohol.

"Nama dolaze razna izaslanstva i ljudi", kaže Perković te ističe kako se na temelju svog dugogodišnjeg rada u pet različitih tvrtki uvjerio kako se "nigdje ne pije manje" nego u tijelima vlasti BiH. Nabavku skupih vina i alkoholnih pića smatra primjerenim državnim institucijama jer bi, kako kaže, bilo nelogično uglednim gostima "nuditi rakiju-brlju" ili pak kakvo jeftino vino namijenjeno ljubiteljima gemišta. "Kad netko dođe, pa nećete mu valjda iznijeti rakiju koju ste pekli kod kuće", kaže Perković. On podsjeća kako za državne institucije uz ostalo valja nabaviti i mesa za 250 tisuća eura, slastica i sladoleda za 20 tisuća eura, kave za 65 tisuća eura, ali i konzervi za 12 tisuća.

Uz ostalo Služba za zajedničke poslove upravo se bavi i gorućim problemom prehrane Predsjedništva BiH. Zgrada u kojoj je smješten državni vrh je prije nešto više od dva mjeseca ostala bez restorana jer je tu vrstu usluga prestala pružati služba za zajedničke poslove Federacije BiH, a državna nije mogla preuzeti jer za to nije imala odobren novac. Novac je u međuvremenu pronađen pa se sada ubrzano radi na ponovnom otvaranju restorana u Predsjedništvu BiH. "Ako hoćemo državu ne ide da nam članovi Predsjedništva naručuju ćevape", zaključio je Perković. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter