Vlast u Istri nema vremena za Cicariju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Narodnim zborom u Jelovicama, uz samu granicu sa Slovenijom, Udruga antifašista Buzeta i laniška opcina podsjetili su se na spaljivanje kraških sela prije 67 godina, te obilježili dovršetak obnove spomenika NOB-a u Vodicama i Jelovicama.

- Okupator je 10. kolovoza 1944. godine spalio i opljackao Vodice, Dane, Trstenik, Klenovšcak, Rašpor i Racju Vas. U šest kraških sela bilo je oko 400 obitelji koje su ostale bez krova nad glavom, podsjetio je predsjednik buzetske udruge antifašista Edo Jerman.

Istaknuo je da je Cicarija bila centar ratnih zbivanja, tako je medu ostalim, nabrojao da je u rujnu 1942. godine Brgudac postao ustanicki centar Istre. Vec u listopadu u tom je selu osnovan prvi NOO u Istri, a potom su NOO-i formirani u svim selima istarskog Krasa. U prosincu 1943. godine u Brgudcu je održano Prvo partijsko savjetovanje za Istru, a toga mjeseca je partizanska štamparija Glasa Istre preselila iz Brgudca u špilju pored sela.

- Cicarija je podnijela ogromne ljudske i materijalne žrtve, poginula su 162 borca i 79 žrtava fašistickog terora. Zamislite apsurda, neki bi danas htjeli da zaboravimo prošlost i drugi svjetski rat. Antifašisti to nece dozvoliti jer sloboda je bila zaslužena krvlju i najveci je dar istarskom narodu. Trebamo nastojati da mladi saznaju istinu, da se u škole vrate udžbenici koji govore o svijetloj povijesti antifašizma i NOB-a, rekao je Jerman.



- Nismo Cicariji vratili ono što je zaslužila. Županijske vlasti bi trebale o tome povesti više racuna i da vidimo što cemo s ovim divnim prostorima. Necemo ih valjda prepustiti divljim životinjama, upitao je predsjednik županijskog Saveza antifašistickih boraca i antifašista Tomislav Ravnic.

Naglasio je takoder da antifašisti podržavaju i cestitaju istarskom svecenstvu što je zauzelo ovakav stav u vezi s imovinom župe u Dajli.

- Istarski svecenici to su narodnjaci prije svega, povezao bi ih sa svecenstvom koje je u drugom svjetskom ratu u najtežim danima bilo cvrsti oslonac NOB-a. Narodno svecenstvo je u najtežim danima rata bilo s nama i drago mi je što su danas klerikalnom dijelu iridente istarski svecenici pokazali zube, rekao je Ravnic, a njegove su rijeci, sudionici narodnog zbora popratili pljeskom.

Naglasio je da je prema Osimskim sporazumima za nekretnine u Dajli isplacena naknada te rekao da je onaj tko krši Osimske sporazume - izdajnik našeg naroda.

Skupu se obratio laniški nacelnik Neven Mikac te istaknuo da je Kras dao puno, a zauzvrat, za križni put, za pravu Golgotu koju je prošao u ratu, dobio je malo. Govoreci o istarskom Krasu danas, Mikac je rekao da su pojedinci doduše, nakon njegove prozivke na prošlogodišnjem skupu u Brgudcu, obecavali no obecanja su ispunjena po onoj narodnoj "obecanja ludom radovanja".

Kritizirao je održavanje cesta na Cicariji, posebice zimi, ali i županijsku vlast, zaduženu za skrb o opcinama koje ne mogu same realizirati projekte jer za to nemaju financijskih sredstava. Dodao je da u laniškoj opcini posljednjih deset godina ne bilježe niti jedan službeni posjet županijske vlasti.

Narodnom zboru održanom kod obnovljenog spomenika u Jelovicama prisustvovali su i buzetski gradonacelnik Valter Flego, dogradonacelnik Siniša Žulic, mještani kraških sela, predstavnici SAB-a Labina, Rovinja, Umaga, Opatije, Izole i Kopra. U kracem kulturno umjetnickom programu nastupili su pjevaci i sviraci na tradicijskim instrumentima, te pjesnikinja Marija Ribaric. (Napisala i snimila Gordana CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter