Vlast na Labinštini preuzele maškare

(I. A.)
(I. A.)

U subotu, nešto iza dvanaest sati došlo je do smjene vlasti u Labinu, ključeve gradske riznice labinski, sad već bivši gradonačelnik Tulio Demetlika, predao je Euru Laube. Naravno, riječ je o maškaranoj tradiciji, kada na mjesec dana u Labinu vlada Labinjonska kompanija, domoća folšarija. 

Diego Čekada, koji je ove godine zamijenio Darka Batelića-Pipicu, istakao je kako će napokon uvesti reda u gradu i napuniti gradsku blagajnu. Gradonačelnik pak, tvrdi kako predaje punu riznicu te kako se nada da će odgovorno raspolagati novcima. 

Labinjonska kumpanija, domoća folšarija djeluje već 35 godina, što će ove godine dostojno i obilježiti. Kroz više od tri desetljeća na čelu maškarane skupine bio je upravo Pipica, koje je sada tu ulogu prepustio drugim članovima udruge. No, i danas je došao na Trg labinskih rudara, te pratio manifestaciju. 

Na primopredaji, uz maškarane skupine domaćina „Labinjonsku kumpaniju-domoću folšariju“ i „Farabuti“, prisustvovale su i maškarane skupine iz susjedne nam županije. Iako je na trgu bio slabiji odaziv, Čekada je poručio kako će ih neke maškarane skupine dočekati u Nedešćini, potom u Čepiću i Koromačnu, gdje će također preuzeti ključeve. Veliki ples pod maskama, na kojem će sudjelovati sve skupine, održat će se na Dubrovi. 

Kako i priliči, na kulu na gradskom trgu objesili su krivca za sve nedaće koje su nas zatekle u prošloj godini. Ove su godine za to okrivili Šontula. Nakon što bude mjesec dana podvrgnut javnoj sramoti, slijedi mu spaljivanje. 

Ovo je tek prva, od raznih manifestacija, koje će biti organizirane u sklopu maškarane vladavine. (I.A.)


Podijeli: Facebook Twiter