Vlast i tvrtke zloupotrebljavaju pravosude

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nisu rijetki slucajevi kada vlasti ili tvrtke zloupotrebljavaju pravosude radi zastrašivanja prosvjednika. Rijec je o SLAPP-u (strategic lawsuit against public participation), ili strateškom sporu protiv sudjelovanja javnosti, koji je kao fenomen prepoznat u mnogim državama gdje se vec uvodi antislapp zakonodavstvo.

Istaknula je to Dušica Radojcic, predsjednica Zelene Istre, predstavljajuci u utorak prirucnik za medije pod nazivom Provedba Aarhuške konvencije u zemljama Jadrana. Rekla je da drugdje "suci u startu odbacuju takve tužbe", no ne i u Hrvatskoj, te je kao primjer navela tužbu Rockwoola prema gradanima, nacelnika Motovuna protiv Ranka Bona ili slucaj kad je Ministarstvo tražilo odštetu od Zelene akcije.

"Vlast nema pravo da informacije o okolišu, kao i sve ostale javne dokumente, zadrži za sebe. Medutim, vrlo se cesto dogada šutnja administracije", rekla je Radojcic. Prirucnik je nastao tijekom projekta istoimenog naziva koji je Zelena Istra provela s GONG-om te se fokusirao na edukaciju sudaca, odvjetnika i novinara. Kako je objasnila, upravo su oni kljucni za primjenu Aarhuške konvencije, koja definira pravo pristupa informacijama o okolišu.

Koliko se Aarhuška konvencija cesto krši, pokazuje statistika Zelene Istre. Samo u ovoj godini ova je udruga na temelju prigovora gradana na Zeleni telefon poslala 40 dopisa tijelima javne vlasti, a na samo 32 posto dobili su odgovor. "U svibnju smo zatražili da nam Ministarstvo dostavi dio studije o utjecaju na okoliš za Plomin 3, ali još uvijek nismo dobili nikakav odgovor iako je zakonski rok 15 dana", dodala je Radojcic.


Podijeli: Facebook Twiter