Vlast bez legitimiteta za reforme

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nakon što se zna da je sve korumpirano, vlast nema nikakvog legitimiteta provesti ijednu gospodarsku mjeru", rekla je u emisiji 'Nedjeljom u dva' novinarka Nataša Škaricic.

Škaricic vjeruje da je bez posla u Slobodnoj Dalmaciji, u kojoj je radila punih 17 godina, ostala zbog svog javnog govora krajem 2008. godine na Skupštini Hrvatskog novinarskog društva u Opatiji o pokušaju Vlade RH da preko glavnih urednika privatnih i javnih medija postigne medijski konsenzus oko izvještavanja o zdravstvenoj reformi.

U to je vrijeme Škaricic bila pomocnica glavnog urednika Slobodne Dalmacije koji joj je zabranio da piše analizu netom predstavljene Milinoviceve reforme pod objašnjenjem da je "s glavnim tako dogovoreno". Taj glavni, ispricala je Škaricic, bio je premijer koji je po pitanju izvještavanja o zdravstvenoj reformi napravio "urednicki briefing".

Škaricic, poznata kao najoštrija kriticarka zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, ministra Milinovica prozvala je osobom koja je posljednja u nizu onih koji su ucinili mnogo na tome da upropaste hrvatsko zdravstvo, dok je Andrija Hebrang, smatra Škaricic, prvi u tom nizu.

Zdravstvene reforme po receptu ministra Darka Milinovica ocijenila je kao takve koje se temelje na stalnom mijenjanju sustava taksi i participacija (11 puta), u okviru kojih se barata o ciframa od oko pola milijuna kuna.

"Pretenciozno je reci da se radi o naginjanju americkom tipu zdravstva, no definitivno je to potiho uvodenje privatnog sektora u javni", kazala je Škaricic.

U studio je donijela i isprinte s web stranica KBC-a Rebro i KBC-a Split na kojima se vidi kako na stranici potonjeg nema nijednog covjeka na listi cekanja, dok na stranicama KBC-a Rebro je navedeno pet pacijenata, iako bolnice imaju obavezu javno na internetu objaviti sva imena ljudi na listama cekanja kako bi se sustav ucinio transparentnijim.

Pred kraj emisije voditelj Aleksandar Stankovic i njegova gošca Nataša Škaricic iskazali su potporu novinarima Glasa Istre da ustraju u borbi za svoja prava.


Podijeli: Facebook Twiter