Vlasnik vrijednih nekretnina konkurira Todoriću

Atraktivna lokacija - kamenolom Max na Stoji (arhiva/N. LAZAREVIĆ)
Atraktivna lokacija - kamenolom Max na Stoji (arhiva/N. LAZAREVIĆ)

Londonsko društvo za upravljanje investicijskim fondovima Mid Europa Partners, koje je vlasnik brojnih nekretnina u južnoj Istri, natječe se s Ivicom Todorićem za kupnju 53 posto kapitala slovenskog Mercatora. Slovenski mediji su jučer objavili da su jedino ta dva ponuđača istaknula svoje ponude u devetom pokušaju prodaje najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, koji ujedno drži velik dio trgovine i u zemljama na Balkanu.

Slovenski mediji navode da su prispjele ponude ispod očekivanja vlasnika. Delo objavljuje da je Todorićev Agrokor svoju ponudu bazirao na burzovnoj cijeni te za svaku dionicu Mercatora nudi 110 eura, ali nije predao bankovno jamstvo, dok se Mid Europa Partners odlučio za drugi pristup - "cijenu nije naveo nego ponudio samo dokapitalizaciju Mercatora". Nadalje, slovenski mediji su procijenili da ponuda financijskog fonda više odgovara Mercatoru, a Agrokorova vlasnicima trgovačkog lanca, među kojima je uz Novu Ljubljansku banku i Pivovarna Laško.

Inače, Mid Europa Partners je 2006. godine kupio Istra cement, a potom 2010. prenio u Istra cement nekretnine vlasništvo nad atraktivnim zemljištima koje ima u južnoj Istri: bivšim kamenolomom Max na Stoji te zemljištima na Valbonaši, Valkanama i u Indijama. Nakon toga je prodao pulsku tvornicu cementa londonskom društvu za upravljanje investicijskim fondovima Argus Capital Group, koje ju je 2011. preimenovalo u Calucem.

Zapravo, i Mid i Argus jednako posluju - upravljaju društvima putem investicijskih fondova u koje su uložili novac institucionalni investitori poput EBRD-a, Svjetske banke, mirovinskih fondova, osiguravajućih društava... (piše P. GREGOROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter