Vlasnik traži kupca, radnici place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtka Maslinica ipak nece, kako se najavljivalo, uzeti u cetverogodišnji najam rabacki hotel Amforu, kojemu je zbog višemilijunskog duga blokiran racun, jer takvu opciju nije prihvatila Hrvatska poštanska banka, koja ima založno pravo nad objektom, potvrdio nam je Albert Faggian, predstavnik vecinskog vlasnika Amfora hoteli d.o.o. Potonje je poduzece u 80-postotnom vlasništvu Glasa Istre d.o.o. i 20-postotnom Mehanike d.o.o.

Prema nacelnom dogovoru, rabacka hotelska kuca Maslinica trebala je preuzeti i sedmero zaposlenika Amfore - koja je otvorena tek prošlog utorka - te im isplatiti tri zaostale place, pa su radnici i dalje bez primanja u ovoj godini. Uskoro ce potraživati i osobni dohodak za travanj, a još ranije žalili su se da im ni doprinosi na place, unatoc dobrom punjenju hotela, nisu placani od lanjskog svibnja.

- Ocekujem da bismo unutar tjedan dana uspjeli isplatiti jednu placu, a potom cemo vidjeti kako ce prica funkcionirati. U svakom slucaju, pokušat cemo zbrinuti radnike što prije jer nije korektno da rade bez primanja. Redovitu isplatu placa, uostalom, nalažu pravila pristojnog poslovanja. Hotel ce ostati otvoren, a za poslovanje potrebnu robu plasira mu Puljanka, rekao nam je Faggian, clan Uprave Grupe Puljanka.

Napominje da ce zaposlenicima, pod kojom god tvrtkom budu radili (zasad je, veli, prerano govoriti o varijantama), osigurati kontinuitet radnog odnosa te zadržavanje prava po osnovi neprekinutoga rada kod istog poslodavca.

Uz ove prioritete, istice, primarno je primiti goste koji su vec rezervirali smještaj, odnosno rasteretiti racun hotela rješavanjem dugovanja na racun komunalnih obveza (struje, vode, plina, boravišne pristojbe), odnosno utanaciti dinamiku njihova podmirivanja.Amfora, tvrdi naš sugovornik, zasad ima gotovo šest tisuca bukiranih nocenja, a po skromnijem ih planu, prilagodenom kasnijem otvaranju hotela, ove sezone racuna ostvariti više od 15 tisuca.

Faggian objašnjava da su iz banke odbacili opciju najma hotela iz kojega bi joj se podmirivala dugovanja jer kompletna zarada za to ne bi dostajala. Kaže da se tim profitom, objektivno, ne može financirati niti kamata.

Nastavljamo pregovore i zapravo je bilo teško ocekivati da ce se tako velika transakcija riješiti jednim razgovorom, dodaje Faggian podvlaceci da se razmišlja o prodaji hotela.Za to je, kako nam prenosi, isprva bila zainteresirana upravo Maslinica, ponudivši banci konkretnu cijenu, da bi potom od toga iznosa ipak odustala. Sada se, kaže, razgovara s još dva-tri druga interesenta.

Goran Zahtila, prokurist hotelske kuce Maslinica, kaže pak da bi za eventualnu kupnju Amfore trebalo najprije skinuti hipoteku s hotela, odnosno «ocistiti» nekretninu, pa se dogovarati o cijeni.

- To bi, medutim, potrajalo najmanje dva-tri mjeseca, odnosno do kraja sezone. Željeli smo pomoci kao dobri susjedi i potencijalni poslovni partneri, posudili smo naše djelatnike da pripreme hotel za sezonu, cekajuci odgovor banke, koja na koncu nije pristala na varijantu najma, rekao nam je Zahtila.


Podijeli: Facebook Twiter