Vlasnik Hypo Alpe Adria upozoren ali ne reagira

Napuštena zgrada postala je noćno okupljalište mladih, a prijetnja je njihovoj sigurnosti
Napuštena zgrada postala je noćno okupljalište mladih, a prijetnja je njihovoj sigurnosti

Upravna zgrada ugasle tvornice alatnih strojeva Prvomajska nekad je bila ponos, a danas predstavlja ruglo Raše. Zaboravljena od vlasnika - trenutno je to tvrtka Hypo Alpe Adria, Poslovodstvo, Zagreb - nekretnina je postala noćno okupljalište mladih koji, bez nadzora, pribjegavaju pijančevanju i neobuzdanim zabavama. Pritom problem predstavlja činjenica da se u zgradu može slobodno ulaziti jer su razbijena vrata i prozori.

Odgovornost vlasnika

Devastirana unutrašnjost opasna je za sigurnost građana; uostalom, već je bilo slučajeva ozljeđivanja kada je morala intervenirati i hitna pomoć. Zbog svega, javnost često prstom upire u lokalnu vlast, smatrajući je odgovornom za ovakvu situaciju u središtu naselja.

- Svjesna problema, još prije godinu dana inicirala sam prvi sastanak u tvrtki Poslovodstvo Hypo Alpe Adrije u Zagrebu, koja posjeduje nekretninu. Kao čelnica općine, upoznala sam odgovorne da su njihovi objekti postali opasni, prvenstveno za naše mlade sugrađane. Prije dva mjeseca dobila sam obećanja iz tvrtke da će urgentno intervenirati i zatvoriti ulaze u zgradu, no konkretne reakcije još nema, kaže raška načelnica Glorija Paliska Boltersteinte te napominje: "Nažalost, zgrada nije naša pa i ovako javno apeliramo na odgovornost vlasnika. Jer, valjda bi svaki vlasnik nekretnine trebao znati što se događa s njegovim objektima te povesti računa barem o tome da ne ugrožavaju sigurnost građana, posebno ako se nalaze u središtu nekog naselja. Odavno su odgovorni trebali obići teren i učiniti sve da spriječe neželjene posljedice".

Arhitektonska baština

Kao znak dobre volje, Općina je u sklopu akcije održavanja javnih površina uredila i živicu oko nekadašnje upravne zgrade Prvomajske, no ni to ne može popraviti sliku o objektu koji, osim neupitne arhitektonske, za mnoge Rašane ima i veliku emocionalnu vrijednost, budući da su mnogi svojedobno pronalazili posao u spomenutoj ugasloj tvornici. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter