Vlasnik hotela u Motovunu kupio zgradu Purisa

Ulaz u mesnu industriju u Svetom Petru u Šumi koju je kupila Podravka, a u kojoj posluje tvrtka Valipile sa 170 radnika (Milivoj
Ulaz u mesnu industriju u Svetom Petru u Šumi koju je kupila Podravka, a u kojoj posluje tvrtka Valipile sa 170 radnika (Milivoj

Tvrtka GIP građevinarstvo, trgovina i usluge d.o.o. iz Pilati, kraj Karojbe, novi je vlasnik upravne zgrade Purisa, u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda, ispod željezničkog kolodvora u Pazinu. Direktor i vlasnik GIP-a Janko Erik jučer nam je izjavio da su pobijedili u nadmetanju za kupnju te nekretnine i uplatili jamčevinu, ali da će formalni vlasnici postati tek kada uplate ostatak vrijednosti, za što imaju rok do kraja veljače.

Inače, tvrtka GIP je poznata u javnosti kao vlasnik hotela Kaštel u Motovunu. Unatrag devet godina je kupila od Purisa nekadašnju upravnu zgradu Poljoprivredno prehrambenog kombinata (PPK). Prije par godina je obnovila tu oronulu zgradu i u njoj uredila četiri stana, te šest poslovnih prostora.

Podravka pretekla Valipile

Sadašnjom kupnjom upravne zgrade Purisa, a ranije upravne zgrade PPK, tvrtka GIP je stekla vlasništvo nad velikom površinom u istočnom djelu Pazinu. Janko Erik je prije nekoliko godina izjavio za naš list kako želi oplemeniti istočni ulaz u grad modernom arhitekturom i sadašnjom akvizicijom očito radi na tom cilju. Upitan koja će biti buduća namjena upravne zgrade Purisa, odgovara da će zgrada biti usmjerena u razvoj tvrtke GIP.

Stečajni upravitelj Purisa Zdravko Ćupković otkrio nam je da su prošlog tjedna, u četvrtak, 21. siječnja, osim upravne zgrade izlicitirane i barake Štemberga, koje se nalaze iza sjedišta Purisa, a da je ranije prodano mnogo imovine propalog mesoprerađivača iz Pazina. Erik kaže da on nije kupio barake, a Ćupković veli da je 16. prosinca 2015. prodana Podravci mesna industrija u Svetom Petru u Šumi za 1,5 milijuna eura.

- Puris je u rujnu 2015. iznajmio taj pogon do 1. rujna 2016. tvrtki Valipile, koja je ranije preuzela velik broj zaposlenih propalog Purisa. Stoga će daljnji ostanak Valipilea u tom pogonu ovisiti o njihovom dogovoru s Podravkom, naglasio je Ćupković.

Podsjećamo da su iz Valipilea ranije najavljivali da će se natjecati za kupnju tog pogona, ali ih je Podravka očito pretekla. Iz Valipilea su se ranije pohvalili kako su u pogonu u Sv. Petru sačuvali 170 radnih mjesta u toj mesnoj industriji i dodatna radna mjesta u lokalnim OPG-ima, obrtima i tvrtkama koje rade za njih. Naveli su i kako su udvostručili proizvodnju svježeg mesa, pokrenuli proizvodnju mesnih prerađevina i uložili šest milijuna kuna u pogone Purisa.

Novac od prodaje tvrtki H-Abduco

Ćupković naglašava da je Podravka platila jamčevinu za kupnju mesne industrije u Svetom Petru u Šumi te očekuje da će ostatak uplatiti do kraja siječnja.

Pored toga, napominje da su krajem 2015. prodali staru klaonicu u Pazinu tvrtki Azrri; staru preradu u Svetom Petru Istarskim supermarketima te jedan poslovni prostor u Bjelovaru gdje je bila trgovina. Naglašava da su kupci tih nekretnina do sada platili samo jamčevinu, a da ostatak trebaju platiti do kraja siječnja, odnosno veljače ovisno o tome kada su nekretninu izlicitirali.

Ćupković zaključuje kako čak 95 posto prihoda od prodaja ide tvrtki H-Abduco, kojoj je Hypo banka ustupila svoja sporna potraživanja, a među kojima je naplata kredita plasiranih tvrtki Puris. (Paulo GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter