Vlasnik Grampet grupe priveden u Bukureštu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rumunjski tajkun Gruia Stoica, vlasnik Grampet grupe, priveden je u srijedu navečer u Bukureštu na ispitivanje u nacionalno ravnateljstvo za borbu protiv korupcije (DNA), javio rumunjski informativni portal Mediafax.

Tužitelji su za Stoicu zatražili mjesec dana pritvora jer se ranije nije odazvao na saslušanje u DNA. Istražiteljima je tvrdio da nije u Bukureštu, ali oni su ga u srijedu pronašli na kućnoj adresi.

Stoicu se sumnjiči da je s tri milijuna eura potplatio odvjetnika Doru Bostinu da bi saznao koju cijenu rumunjska državna željeznička kompanija za prijevoz tereta CFR Marfa nudi za posao prijevoza ugljena za rumunjsku energetsku kompaniju Complexul Energetic Oltenia. Stoica je potom ponudio nižu cijenu i pobijedio na natječaju za taj posao vrijedan 48 milijuna eura.

Vlada i formalno odustala od prodaje HŽ Carga Grampetu

Vlada je danas i formalno odustala od prodaje 75 postotnog poslovnog udjela u HŽ Cargu rumunjskoj Grampet Grupi.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić na sjednici Vlade podsjetio je da su pregovori s Grampetom prekinuti jer je tijekom njih došlo do značajnijih odstupanja od uvjeta iz obvezujuće ponude Grampet Grupe.

Hajdaš Dončić kaže da Rumunji u pregovorima nisu ponudili dokaze da mogu pribaviti zamjenska jamstva za trenutno važeća državna, a nisu dostavili ni program restrukturiranja.

Za Vladine pregovarače bilo je neprihvatljivo i Grampetovo traženje jamstva države da u idućem razdoblju na tržište neće ulaziti drugi operatori te da država na sebe preuzme trošak zbrinjavanja viška zaposlenika.

Dodao je da za Vladu nije bio prihvatljiv ni zahtjev za provođenjem još jednog dubinskog snimanja HŽ Carga, budući su tijekom prethodna dva na uvid pruženi svi raspoloživi podaci.

Nakon što su propali pregovori s Grampetom, resorno ministarstvo dalo je Upravi i sindikatima HŽ Carga ultimatum da u roku od 14 dana, od ponedjeljka ovoga tjedna, moraju prihvatiti plan restrukturiranja koji je izradilo Ministarstvo, inače će tvrtka ići u stečaj s likvidacijom.

Plan koji predlaže Ministarstvo uključuje odlazak 1.100 radnika do kraja godine putem otpremnina ili izdvajanja djelatnosti koje ne ulaze u osnovno poslovanje, trenutno smanjenje plaća za 20 posto za trajanja cijelog procesa restrukturiranja te smanjenje otpremnina i drugih prava za tehnološki višak.

Sabor: Stanka zbog uhićenja vlasnika Grampet grupe

Vijest da je noćas uhićen vlasnik rumunjske Grampet grupe, koja je bila potencijalni kupac HŽ Carga, i potreba da se progovori o sudbini tri i pol tisuće djelatnika te tvrtke, povod su saborskoj stanci koju je zatražio HDSSB, a pridružili mu se Laburisti i HDZ.

Vijest o uhićenju vlasnika Grampet grupe kolegama u sabornici prenio je HDSSB-ovac Boro Grubišić, koji nije iznosio druge detalje.

Predsjedavajući Nenad Stazić stanku je odobrio uz opasku: "Ako budemo davali stanku svaki put kada netko bude uhapšen, nikada nećemo apsolvirati dnevni red".

Sabor danas raspravlja o izmjenama Zakona o fiskalnoj odgovornosti kojima se, zbog nemogućnosti da ga se ispuni u uvjetima petogodišnje recesije, korigira važeće fiskalno pravilo koje propisuje da se rashodovna strana proračuna godišnje mora umanjiti za jedan postotni bod BDP-a.

Oporba tvrdi da se izmjenama neće ništa postići, jer nema političke odgovornosti.

- Ništa se ne postiže izmjenama zakona i nema potrebe da se mijenja postojeće fiskalno pravilno, da smo ga poštovali ne bismo došli u postojeću situaciju, rekla je Martina Dalić (HDZ). Pozvala je da se zakoni poštuju jer tada će, kaže, sve biti bolje.

- Koji god model primijenili, dolazimo do zaključka - u gabuli smo, dužni smo kao Grčka, ustvrdio je laburist Branko Vukšić i pozvao da se govori o tome zašto se postojeći zakon nije poštivao, koji su uzroci recesije i kako ju sanirati.

- Hrvatska je zapela u recesiji, kad smo se 2007. godine suočili s krizom, članovi Kukuriku koalicije govorili su da većina krivice za pad BDP-a leži na hrvatskoj vlasti, podsjetio je Vukšić.

I Krešimir Bubalo (HDSSB) rezerviran je prema mijenjanju zakona. "I do sada smo imali zakon, ali tko je po njemu kažnjen – nitko", rekao je Bubalo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter