Vlasnici kiosaka: TDR želi da nestanemo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz rovinjske tvornice cigareta u cetvrtak su izvijestili da je i prije isteka roka 95 posto trgovaca potpisalo nove ugovore s TDR-om, prihvativši tako njihovu novu prodajnu politiku koji su ponudili svojim partnerima od 1. sijecnja 2011.

"Brojke o potpisanim ugovorima najbolji su dokaz partnerskog odnosa TDR-a i trgovaca, na cemu ce TDR i nadalje ustrajati. Ocekujem da cemo iducih nekoliko dana u cijelosti dovršiti ovaj posao", piše u priopcenju predsjednika Uprave TDR-a Davora Tomaškovica.

Po njima, novi je model isti za velike i male trgovce te se vecini trgovaca ukupna visina isplacene naknade ne mijenja, iako su zbog naglog i radikalnog povecanja trošarina za cak 56 posto u nepune dvije godine TDR-u pogoršani uvjeti poslovanja.

Ugovori prihvaceni iz neznanja

No, situacija na terenu je drugacija, upozoravaju iz Udruge malih trgovaca, jer im se novim ugovorima s TDR-om rabat smanjuje s cetiri na samo dva posto pa su, kao što smo pisali, pribjegli bojkotu prodaje rovinjskih cigareta .Divna Trstenjak iz zagrebacke Udruge malih trgovaca, kako piše Tportal.hr, veli da ne zna kakav je uspjeh TDR-ov ugovor polucio medu velikim trgovcima i na benzinskim postajama, ali što se tice malih trgovaca, dio ih i dalje bojkotira TDR-ove proizvode.

- Na terenu vlada drugacija situacija od one kakvu TDR opisuje. Neki ljudi koji su iz neznanja potpisali nove ugovore sada su vrlo nezadovoljni pa i ne preuzimaju njihove cigarete. Mali trgovci i dalje na oko 300 prodajnih mjesta ne prodaju TDR-ove cigarete, rekla je Trstenjak za Tportal.hr.

- Jedini im je cilj uništiti nas. Žele nas natjerati da propadnemo ili da im se prodamo, jasan je pulski vlasnik kioska. Svoje stajalište pojašnjava cinjenicom da marža od tek dva posto ne pokriva ni osnovne troškove poslovanja. Još je gore, dodaje, što je rijec o prosjecnoj marži, dok je ona za najjeftinije cigarete - koje se najviše i prodaju! - još i niža te iznosi 1,7 posto. Navodi da ih TDR zapravo ucjenjuje nudeci im nešto vece rabate ako ne drže cigarete ostalih, njima konkurentskih proizvodaca.

Po njegovim rijecima, na podrucju Pule ostala su tek cetiri neovisna kioska - sve ostalo je zatvoreno ili prodano. To je zapravo i cilj, kako zakljucuje, "velike perfidne igre za potpuno monopoliziranje tržišta, na kojem ce raditi tek Adrisovi kiosci - iNovine i Tisak".

Podsjetimo, Adris je vlasnik oko 90 posto iNovina i oko 25 posto Tiska.

AZTN: Ugovori u skladu sa zakonom

Iz rovinjske tvornice isticu pak da je novi model obracuna naknada koji predlažu trgovcima prethodno odobrila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), no iz Udruge malih trgovaca najavljuju novu prijavu AZTN-u protiv TDR-a.

- Smatramo da AZTN nije dobio sve detalje ugovora, anekse ugovora i uvjete o zakupu prostora te da nisu upoznati s onim što nam na terenu pricaju, zato cemo uskoro podnijeti novu prijavu AZTN-a, ali i tužbu protiv TDR-a, jer smatramo da tu ima dosta prekršaja, zakljucila je Trstenjak za Tportal.hr.

U AZTN-u vele da TDR svim malim trgovcima mora ponuditi isti rabat i ne smije od njih tražiti da asortiman TDR-a prelazi 80 posto ukupne ponude cigareta na policama. Po njima su novi ugovori u skladu sa zakonom, ali bitno je hoce li se i provoditi onako kako su napisani. Takoder, isticu da visina rabata ne smije biti povezana s postotkom asortimana pojedinog proizvodaca, što znaci da TDR ne smije ponuditi dodatni rabat onima koji maksimalno favoriziraju njihove cigarete.

Cigarete poskupjele 1. sijecnja
Nova godina pušacima je donijela vjerojatno najgoru vijest: cigarete iz Tvornice duhana Rovinj skuplje su za jednu kunu. Tada je, naime, od 40-ak brendova poskupjelo šest: Filter 160 soft, Filter 160 box, Largo, MC, Ronhill i York soft. TDR je zadnje poskupljenje opravdao povecanjem trošarina od 1. listopada 2010. Hrvati tijekom godine popuše cak 484 milijuna paketa cigareta, što znaci da u prosjeku svaki godišnje popuši oko 9.700 cigareta. Kad bi se službenim brojkama dodale kutije kupljene na crno, vjerojatno bi se udvostrucili podaci o popušenim cigaretama.


Podijeli: Facebook Twiter