Vlasnici apartmana s naplatnih parkirališta na livade

Parkirna mjesta pod naplatom uglavnom su - prazna (N. LAZAREVIĆ)
Parkirna mjesta pod naplatom uglavnom su - prazna (N. LAZAREVIĆ)

U Barbarigi se i ovog ljeta ponavlja slika od lani: vlasnici apartmana i gosti parkiraju svoje automobile na javnim površinama i livadama, a velika većina od 1.600 parkirnih mjesta pod naplatom zjapi slobodna. Cijena parkiranja od četiri kune na sat, koliko naplaćuju u Barbarigi, uobičajena je i u drugim obližnjim turističkim mjestima poput Pule, Fažane i Rovinja. No, u Barbarigi to ne prolazi jer vlasnici apartmana i njihovi gosti u tom turističkom naselju to jednostavno ne žele platiti.

Uz apartman kupili i parking mjesto

Aurelija Kikec iz Maribora objasnila nam je zašto je to tako.

- Kada smo 1988. godine kupili apartman u Barbarigi, u ugovoru je pisalo da imamo pravo na jedno parkirno mjesto koje je najbliže apartmanu. Takve su ugovore dobili i drugi. I što se dogodi nakon 25 godina? Ako parkiramo na tim istim mjestima, tvrtka B. parking nelegalno nam blokira vozila i traži da im platimo ako se ponovno želimo voziti automobilom, ogorčeno nam tumači ova Mariborčanka.

Njezini susjedi s kojima smo također razgovarali pitaju se hoće li nakon ponude za kupnju parkirnih mjesta dobiti i ponudu za kupnju okućnice ili će im naplaćivati ulaz i izlaz iz apartmana. U šali su dobacili da ih više ništa ne može iznenaditi pa ni to da sutra dobiju ponudu za kupnju cesta te kanalizacijske i oborinske odvodnje, a nakon toga i elektroenergetskog i vodovodnog sustava u Barbarigi.

Miroslav Koščica iz Zagreba kaže da ljeti živi u Barbarigi i da mu nije jasno kako to da odjednom netko dođe i privatizira parkirališta koje mještani besplatno koriste 25 godina.

- Neki su kupili parking mjesta, a zanimljivo je koliko su ih platili. Jedan je izdvojio 40 tisuća kuna, drugi 33 tisuće, a treći 20 tisuća kuna. Koliko čujem, sada ih nude po 7.600 kuna. Očito im se žuri što prije uzeti novac, a ja očekujem da od iduće godine više neće biti naplate i da će u Barbarigi profunkcionirati pravna država. No, zato je sada na redu pelješenje po sistemu "daj što daš za parkirno mjesto", kaže Koščica.

Upute kako ne platiti parking

- Tvrtka B. parking je pred raspadom, a čujem da radnici koji su lani naplaćivali parking za to nisu bili plaćeni. Ove godine po mjestu ordiniraju novi koje su doveli iz Petrinje jer, navodno, nitko iz Istre nije htio raditi u tvrtki koja ne plaća, govori Koščica.

Turisti u Barbarigi s kojima smo razgovarali dodali su i da im najviše smeta što kada parkiraju ispred apartmana i žele ukrcati ili iskrcati robu iz automobila prilikom dolaska ili odlaska, odmah dođu djelatnici B. parkinga i traže od njih da plate parking. Zbog toga se za parkiranje sve više koriste ceste čime se otežava i usporava promet u mjestu.

Slovenski vlasnici apartmana u Barbarigi osnovali su Društvo za skladno bivanje i organizirali se protiv naplate parkinga. Sve informacije o tome objavili su i na internetskoj stranici www.drustvobarbariga.net. Tamo su naveli koji se sve pravni koraci trebaju učiniti kad se dobije ovrha zbog neplaćenog parkiranja. Društvo je nabrojalo javne površine u Barbarigi gdje se može besplatno parkirati i pozvalo da se parking ne plaća, niti kupuju parkirna mjesta. (Paulo GREGOROVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter