Vlakom iz Ljubljane na more u Pulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatske željeznice - Putnički prijevoz su u suradnji sa Slovenskim željeznicama još u voznom redu za 2013./2014. godinu uvele novu svakodnevnu liniju na relaciji Ljubljana - Pula i obratno, s presjedanjem putnika u Buzetu i Divači, a od tada je to postala uobičajena praksa. "Tijekom cijele godine Ljubljana i Pula svakodnevno su povezane s četiri vlaka; dva vlaka na relaciji Pula - Ljubljana i dva vlaka na relaciji Ljubljana - Pula s presjedanjima u Divači/Sežani i Buzetu", potvrdila nam je Ivana Čubelić koordinatorica za odnose s javnošću HŽ Putničkog prijevoza.

Prilagođeno slovenskim turistima

Istra je sa Slovenijom tijekom ljetne sezone povezana i sezonskim vlakovima, kombinirano, direktnim vezama, ali i s presjedanjem. Linija je vjerojatno prilagođena slovenskim turistima s obzirom da vlak kreće iz Ljubljane ujutro, a vraća se navečer. Tako u aktualnoj ljetnoj sezoni putnici na relaciji Ljubljana - Pula, od 24. lipnja do 27. kolovoza mogu putovati vlakom koji iz Ljubljane polazi u 6.12 sati s dolaskom u Hrpelje Kozina u 7.57 i polaskom u 8 sati te dolaskom u Pulu u 10.45 sati. Na relaciji Pula - Ljubljana vlak polazi iz Pule u 17.56 sati, na stanici Hrpelje Kozina je u 20.43, a u Ljubljanu stiže u 22.38, dakle četiri sata i 40 minuta nakon polaska.

U razdoblju od 28. kolovoza do 24. rujna putnicima je na relaciji Ljubljana - Pula svakodnevno na raspolaganju vlak s polaskom iz Ljubljane u 6.12 sati i dolaskom u Pulu u 10.45, a na relaciji Pula - Ljubljana vlak s polaskom iz Pule u 17.56 i dolaskom u Ljubljanu u 22.38 sati.

U HŽ Putničkom prijevozu ističu da se u sezonskim vlakovima na relaciji Pula - Ljubljana - Pula svakodnevno prevozi oko 80 putnika, a od 11. prosinca prošle godine cijena jednosmjerne karte za drugi razred po posebnoj tarifnoj ponudi "Pula Specijal" na relaciji Pula - Ljubljana za odraslu osobu iznosi 19 eura, a povratne 29 eura, dok za djecu od 6 do12 godina cijena jednosmjerne karte iznosi 9,50 eura, a povratne 14,50 eura. Željeznička veza s čak dva presjedanja nije baš najoptimalnija, no svakodnevna veza između dva grada uspostavljena je s presjedanjem radi tehnoloških i organizacijskih ograničenja u željezničkom prometu.

Lobiranje za obnovu prometa

Podsjetimo da je uspostavljanjem svakodnevne željezničke veze između Istre i Slovenije u voznom redu za 2013./2014. godinu konačno privedena kraju inicijativa koju su pokrenuli dr. Josip Orbanić, rodom iz Žminja, bivši član uprave slovenskih željeznica, te Društvo za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju i druženje na području Eko-parka Kras sa sjedištem u Rakitovcu. Ovu inicijativu podržali su ministri prometa obiju država, istarski župan i saborski zastupnici iz Istre. Društvo za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju godinama je prethodno lobiralo za revitalizaciju željezničkog prometa između Pule i Ljubljane u cilju povećanja turističke ponude, ali i povezivanja Istre u željezničku mrežu Europske unije. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter